Francuska – “Sanofi”: Odobrenje za vakcinu, u prvoj polovini 2021. godine

Francuski proizvođač lijekova, “Sanofi”, saopštio je da očekuje, da će u prvoj polovini sljedeće godine dobiti odobrenje za potencijalnu vakcinu protiv kovida-19, koju razvija sa britanskim “Glakso Smit Klajnom” /GSK/.

“Sanofi” i GSK su saopštili u aprilu da će vakcina, ukoliko bude uspješna, biti dostupna u drugoj polovini 2021. godine.

“Rukovodimo se dijalogom, koji vodimo sa regulatornim vlastima”, rekao je novinarima glavni istraživač u “Sanofiju”, Džon Rid, odgovarajući na pitanje o ubrzanju rada.

U ovom trenutku, ne postoji vakcina protiv virusa korona, od kog je u svijetu zaraženo više od devet miliona ljudi, a umrlo preko 469.000. Za sada, postoji samo par lijekova, koji su se pokazali korisnim za hospitalizovane pacijente u kliničkim testovima.

Mnogi proizvođači lijekova su se uključili u trku za proizvodnju bezbjedne i efikasne vakcine, koja može da se masovno proizvodi.

Testove na ljudima od marta vrše “Moderna”, Univerzitet Oksford u saradnji sa “Astra zenekom” i savez “Biontek” i “Ficer”.

Direktor “Sanofija”, Pol Hadson, izjavio je da nije sigurno, da će oni koji sada prednjače u trci, biti i pobjednici.

“Postoje kompanije koje napreduju brže, ali da budemo brutalno jasni – brzina donosi tri nepovoljnosti. Oni koriste postojeći rad, u mnogim slučajevima onaj vezan za Sars. Malo je vjerovatno da će to biti uspješno i nema garancija da će moći da se isporuči u velikim količinama”, rekao je Hadson.

On je rekao, da je vjerovatnoća da će “Sanofi” biti uspješan, “veća nego kod svih drugih”.

Glavni medicinski zvaničnik GSK-a je izjavio ranije Rojtersu, da je ovoj kompaniji važniji kvalitet od brzine.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.