Godišnjica rođenja: Džordž Orvel – pisac romana o totalitarnoj budućnosti svijeta…

Engleski pisac, Erik Artur Bler /1903-1950/, poznat kao Džordž Orvel, čija su antiutopijska djela, vizija moguće totalitarne budućnosti svijeta i alegorična satira moderne diktature, rođen je 25. juna 1903. godine.

Najpoznatija Orvelova djela su romani “1984”, “Životinjska farma”, “Burmanski dani”, eseji “U kitu”, “Kritički eseji”, “Lov na slona”, “Engleska, vaša Engleska”, kao i ratni dnevnik iz Španskog građanskog rata “Kataloniji u čast”.

Krajem 1936. godine, Orvel je otišao u Španiju, da izvještava o građanskom ratu koji je izbio između fašista i republikanaca.

Pridružio se komunističkoj miliciji /POUM/. Borio se na frontovima Aragon i Teruel i dobio čin potporučnika. Na frontu je teško ranjen u grkljan, što će trajno uticati na njegov glas.

Ubrzo je došao u sukob sa saborcima i morao je da pobjegne iz Španije, jer su komunisti željeli da ga ubiju.

Tokom Drugog svjetskog rata, Orvel je radio kao novinar. Britansko Ministarstvo rata mu je kasnije poslužilo kao model za Ministarstvo istine u romanu “1984”.

Roman “Životinjska farma” je donio Orvelu svjetsku slavu. U njemu, grupa životinja iz seoskog dvorišta protjera ljudske gospodare i uspostavi sopstvenu vlast. Na kraju, inteligentne životinje, željne moći, ruše revoluciju i stvaraju oblik diktature, čiji su lanci gori i bezdušniji nego ljudski.

Kako ističu književi kritičari, moralna poruka ove knjige, nije bila isključivo usmjerena protiv komunista, već protiv svih država koje guše prava i slobode svojih građana.

Roman “1984”, jeste priča o vlasti koja se održava sistemskim izvrtanjem istine i neprestanim prepravljanjem istorije, radi vlastitih ciljeva.

Džordž Orvel je umro 21. januara 1950. godine. Sahranjen je u Crkvi Svih Svetih u Saton Kortniju, u Oksfordširu.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.