Hag – ratni zločini: Optužnica protiv Tačija i Veseljija!

Kancelarija specijalnog tužilaštva u Hagu je saopštila, da je podignuta optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, koji se terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući više od stotinu ubistava.

U saopštenju se navodi, da je optužnica rezultat duge istrage i odslikava odlučnost kancelarije da može dokazati sve optužbe.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu tereti Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistva, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje, a sudija za prethodni postupak trenutno ispituje optužnicu, kako bi odlučio da li da je potvrdi.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice, snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Prema optužnici, žrtve ovih krivičnih djela su stotine lica, čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

U saopštenju, Tužilaštvo je istaklo da je optužnica rezultat dugotrajnih istraga i odražava uvjerenje Tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj.

Optužnicu treba da potvrdi Specijalni sud za zločine OVK. Sudija za prethodni postupak trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi.

Tužilac je naveo, da je smatrao da je neophodno, da o optužbama izda javno saopštenje usljed kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća.

Prema njegovim riječima, Tači i Veselji su sproveli tajnu kampanju, da bi bio ukinut Zakon kojim su Specijalizovana vijeća osnovana kao Sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve s ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

Hašim Tači je bio komandant terorističke “OVK”, a sada je predsjednik samoproglašenog Kosova. Kadri Veselji je predsjednik Demokratske partije Kosova.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.