Hrvatska: Svi iz BiH i Srbije idu u karantin, pa i oni sa plaćenim aranžmanima!

Građani iz BiH, Srbije, samoproglašenog Kosova i Sjeverne Makedonije će u Hrvatsku, gdje su u posljednja 24 časa registrovana 22 nova slučaja zaraze virusom korona, moći da uđu samo uz obaveznu samoizolaciju od 14 dana.

Šef Štaba civilne zaštite Hrvatske, Davor Božinović, rekao je da se ta odluka neće primjenjivati na one koji prolaze kroz navedene zemlje.

Božinović je najavio i da će Štab donijeti odluku koja se odnosi na izmjenu u javnom saobraćaju, prema kojoj vozači, te ostali zaposleni i putnici, moraju obavezno koristiti medicinske maske i pridržavati se opštih mjera, prenose hrvatski mediji.

Hrvatska je dakle zvanično obavijestila Graničnu policiju BiH, da od ponoći građani BiH, Srbije, samoproglašenog Kosova i Sjeverne Makedonije mogu da uđu u tu zemlju samo uz obaveznu samoizolaciju od 14 dana, rekla je Srni portparolka Granične policije BiH, Franka Vican.

“Odlukom Štaba civilne zaštite Hrvatske, o dopuni odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske, od 25. juna u 00.00 časova propisano je da su osobe, koje dolaze u Hrvatsku iz BiH, Srbije, sa Kosova i Sjeverne Makedonije dužne boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu, odnosno drugom odgovarajućem prostoru, u trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku”, navedeno je u obavještenju.

Mjera samoizolacije se ne primjenjuje na putnike, koji prilikom ulaska u Hrvatsku tranzitiraju kroz BiH, Srbiju, samoproglašeno Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Svi koji imaju uplaćene turističke aranžmane u Hrvatskoj, a dolaze iz BiH, Srbije, sa područja Kosova i Metohije i iz Sjeverne Makedonije, moraće da idu u 14-dnevnu samoizolaciju, prenosi HRT.

Šef službe za granicu Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Mladen Bužančić, rekao je da su izuzeci od odluke o obaveznoj samoizolaciji za one koji dolaze iz BiH, Srbije, sa Kosova i Metohije i Sjeverne Makedonije, osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga, osobe koje su prekogranični radnici i putnici u tranzitu.

On je naglasio, da ovo nije zatvaranje granica, već promjena režima.

“Ovo je u neku ruku odvraćanje od onih nepotrebnih putovanja, svih onih koji idu u BiH. Ovo mijenja režim ulaska, ali jednostavno, sve se ovo radi u interesu javnog i zdravlja svih nas”, naveo je Bužančić.

Načelnik Uprave hrvatske policije za granicu, Zoran Ničeno, rekao je da je juče donekle bio pojačan promet na graničnom prelazu Stara Gradiška sa BiH, “ali ne toliko bitno da bi se moglo reći da je riječ o nekom velikom ulasku državljana BiH u Hrvatsku prije nego što su mjere stupile na snagu”.

Ničeno je rekao da je granična policija izuzetno razvila svoj informacioni sistem i da prati svakog državljanina prilikom ulaska u Hrvatsku, te po novom prikuplja podatke i o mjestu boravka i brojeve telefona.

Samoizolaciju kontrolišu policija i Državni inspektorat.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.