Korejsko poluostrvo obilježava 70 godina od korejskog rata

Sjeverna i Južna Koreja danas odvojeno obilježavaju 70 godina od početka Korejskog rata, konflikta koji je odnio milione života i tehnički još nije završen.

Komunistička Sjeverna Koreja, izvršila je 25. juna 1950. godine invaziju na južni dio ostrva, koji je imao podršku SAD. Moskva i Vašington su podijelili ostrvo na kraju Drugog svjetskog rata.

Sukobi su okončani primirjem, koje nikada nije zamijenjeno mirovnim sporazumom. Ostrvo je ostalo podijeljeno Demilitarizovanom zonom, a porodice sa milionima ljudi razdvojene su do danas.

U Južnoj Koreji će tokom dana biti primljeni tjelesni ostaci 150 vojnika, koji su prebačeni sa Havaja, nakon što su ekshumirani u Sjevernoj Koreji. Ceremonija se odvija pod parolom “Pozdrav herojima”, prenio je AFP.

Planirano je da se tokom ceremonije, emituju video-poruke 22 strane zemlje, koje čine koaliciju UN za odbranu Juga. Prvi će govoriti predsjednik SAD, Donald Tramp, čija zemlja predvodi ovaj savez.

U Korejskom ratu je poginulo blizu 37.000 Amerikanaca, među preko 40.000 vojnika UN. Zapadni izvori procjenjuju da je Kina, koja je podržavala Sjever, imala oko 400.000 žrtava, a kineski izvori navode broj od oko 180.000.

Sjeverna Koreja ima drugačiji pogled na ovaj period i naziva ga Pobjedničkim ratom za oslobođenje otadžbine. Pjongjang insistira da je Sjever bio prvi napadnut i da je potom preduzet kontranapad.

U Pjongjangu, građani i vojnici danas obilaze groblje ratnih heroja u predgrađu glavnog grada, polažu cvijeće na grobove i klanjaju se.

Zvanični list, “Rodong šinmun”, objavio je više od deset ratnih priča, uključujući urednički komentar, u kom se navodi da je invazija SAD pretvorila “čitavu zemlju u pepeo”, ali da je “agresor” bio primoran da potpiše “dokument o predaji”.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.