Saudijska Arabija – religija: Zabranjen dolazak vjernika na hadž

Saudijska Arabija je drastično ograničila broj muslimanskih hodočasnika na ovogodišnjem hadžu u Meki, zbog pandemije virusa korona i naglasila da će u obredima moći da učestvuju samo stranci, koji se već nalaze u ovoj zemlji.

Odluka o ograničavanju hadža je bila očekivana i bez presedana je u skoro devedesetogodišnjoj istoriji Saudijske Arabije.

Vlasti su praktično zabranile dolazak stranaca na hodočašće u ovoj kraljevini, prenio je AP.

Prema islamu, svaki musliman, koji je u mogućnosti, ima obavezu da dođe na hadž barem jednom u životu. To je prilika da se okaju grijehovi iz prošlosti i stvori veza sa drugim muslimanima iz čitavog svijeta i svih sfera života.

Hadž obično privlači 2,5 miliona ljudi iz Saudijske Arabije i drugih zemalja, a intenzivni vjerski obredi traju pet dana.

Svaka država dobija kvotu za broj hodočasnika, u skladu sa veličinom svoje muslimanske populacije. Najviše vjernika dolazi iz Indonezije, blizu 221.000.

U zemljama poput Egipta, Pakistana i Indije odlazak na hadž mora da se plati, da se ostvari veza sa lokalnim zvaničnicima ili da se, jednostavno, godinama strpljivo čeka.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.