Srbija – Rusija: Duma odobrila da bude vraćen list Miroslavljevog jevanđelja

Ruska Duma je ratifikovala sporazum sa Srbijom, koji omogućava da Srbiji bude vraćena 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, a zauzvrat će Rusiji biti vraćeno sedam slika ruskog umjetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. vijeka.

Prethodno je, u januaru, Narodna skupština Srbije usvojila Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije, o primopredaji lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji i slika Reriha Rusiji, prenosi “Sputnjik”.

Sporazum o tome su postigli predsjednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, tokom posjete Putina Srbiji, u januaru prošle godine.

Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani srpski rukopis na ćirilici, a 166. stranica, koja se čuva u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, jedina je nedostajuća stranica.

Riječ je o stranici, koju je Porfirije Uspenski isjekao i ponio sa sobom tokom boravka na Hilandaru, na Svetoj gori, jer je bio fasciniran izgledom tog rukopisa.

Na toj stranici se nalaze čtenija za 20. januar – praznik Jovana Krstitelja.

Ukrašena su inicijalom s likom vavilonske bludnice, što je metafora za zlu Irodijadu, ženu cara Iroda, koja je od muža zahtjevala glavu Svetog Jovana.

List se od 1846. do 1883. godine nalazio u Kijevu, a zatim je prenet u Imperatorsku javnu biblioteku, današnju Nacionalnu biblioteku Rusije, u Sankt Peterburgu.

Miroslavljevo jevanđelje je pisano na staroslovenskom jeziku i ono je zapravo jevanđelistar – bogoslužbena knjiga, koja ima dijelove četiri jevanđelja, raspoređene prema redosljedu čitanja u toku crkvene godine.

Knjigu krasi 296 minijatura crtanih perom, a zatim bojenih četkicom i ukrašenih zlatom. Ono je 2005. godine upisano u Uneskovu listu “Pamćenje svijeta”.

Miroslavljevo jevanđelje se danas čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, a zbog izuzetne vrijednosti i posebnog načina zaštite i čuvanja, javnosti se pokazuje samo u rijetkim prilikama.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos