Turci ponovo žele hram Svete Sofije da pretvore u džamiju

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, istakao je da muslimani u Turskoj ponovo žele da hram Svete Sofije, poznat i kao Aja Sofija, koji je postao muzej 1935. godine, pretvore u džamiju.

Episkop Sergije je naveo, da je svijetom odjeknula vijest da turske vlasti, na čelu sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, razmatraju da konstantinopoljski hram Svete Sofije, poznat i kao Aja Sofija, ponovo pretvore u džamiju.

“S nevjericom smo primili ovu zlokobnu namjeru, a oni, koji su je objelodanili, ponovo su ozlijedili ranu, koja krvari 567 godina”, naveo je vladika Sergije.

Prema njegovim riječima, više od pet vijekova pravoslavni hrišćani tuguju za najljepšom građevinom u istoriji čovječanstva, “koju je obeščastio sultan Mehmed Osvajač, pretvarajući je u džamiju 1453. godine”.

“Padom Konstantinopolja, ova Justinijanova zadužbina je doživjela svoje mračne dane, koji traju već više od pola milenijuma. U toj osmanskoj noći, pravoslavni hrišćani nikad nisu zaboravili Svetu Sofiju – Majku svih hramova, za kojom poneki i danas uzdišu jednako bolno, kao i onog dana, kada je vizantijsko pojanje u njoj zamijenjenom glasom mujezina”, objavljeno je na sajtu eparhije bihaćko-petrovačke i rmanjske.

Dok su hrišćani širom svijeta podijeljeni u svemu i oko svega, vladika Sergije navodi da muslimani u Turskoj ponovo kidišu “na vjersku zaostavštinu, koju su oteli i obesvetili”.

“Da bi se primirili i jedni i drugi, Sveta Sofija je postala muzej 1935. godine, ali danas, gotovo stotinu godina poslije, u duhu osmanskih sultana, predsjednik savremene Turske, Redžep Tajip Erdoan, zajedno sa sljedbenicima, najavljuje da će Sveta Sofija ponovo postati džamija. Državni savjet Turske treba da donese odluku o ovom pitanju 2. jula”, istakao je vladika Sergije.

Prema njegovim riječima, ne čudi stav predsjednika Turske, koji nastavlja tamo gdje su stali njegovi prethodnici, nego čudi ćutanje hrišćana širom svijeta, kako na Istoku, tako i na Zapadu.

“Poneki glas iz Crkve u Atini i Moskvi i to je sve. Hrišćani su, izgleda, izgubili interes za same sebe, za svoju duhovnu i porobljenu zaostavštinu na kojoj počivaju”, ocijenio je episkop bihaćko-petrovački i rmanjski.

On je upitao, da li se može zamisliti kako bi muslimani širom svijeta reagovali da im neko najavi, da će džamija Al Aksa u Jerusalimu biti pretvorena u hrišćanski hram.

“Ili, šta bi bilo da se donese odluka, da crkva Svetog Petra u Rimu postane džamija? Da li bi hrišćani širom svijeta gledali mirno sopstvenu propast ili bi bar digli glas? Teško je reći, jer hrišćanima danas nedostaje snage, žilavosti i otpora prema svemu onome što nam prijeti, kao isukana sablja nad glavom našeg identiteta. Uljuljkanim u komfor i besmisao uživalačkog duha, nominalnim hrišćanima je danas važniji novac nego postojanje, pa je zato ćutanje jedini bijeg od odgovornosti koju imamo i prema precima i prema potomcima”, istakao je vladika Sergije.

Prema njegovim riječima, proročanstvo Starca Pajsija je jedino svjetlo u tamnoj noći ravnodušja i tim svjetlom treba razdaniti duše u kojima, zatrpana prašinom zaborava, negdje skrivena sija Sveta Sofija, kao najljepši vizantijski cvijet.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.