Australija nastavlja sa ublažavanjem mjera…

Australija će nastaviti da ublažava mjere socijalnog distanciranja, uprkos epidemiji virusa korona u državi Viktorija, izjavio je danas premijer, Skot Morison.

U australijskoj državi sa najviše stanovnika, već deset dana uzastopno se bilježi dvocifren broj novih slučajeva zaraze. U Viktoriji trenutno postoji oko 200 aktivnih slučajeva, dok ih je u čitavoj zemlji ukupno 270.

Iako vlasti preduzimaju mjere radi obuzdavanja novog rasta, uključujući masovno testiranje i pozivanje vojske u pomoć, Morison je rekao da australijske države i teritorije od danas uklanjaju dodatna ograničenja socijalnog distanciranja.

“Sve države su posvećene nastavku realizacije različitih planova, koje imaju i koje sastavljaju”, rekao je Morison novinarima u Kanberi.

Australija je obećala da će ukloniti najveći dio restrikcija do kraja jula, ali svaka država i teritorija određuje svoj tempo.

Državne granice Australije ostaće zatvorene, a glavni medicinski zvaničnik, Brendan Marfi, rekao je da će biti pojačani uslovi za ljude koji se vraćaju iz inostranstva.

Australija zahtijeva od svih građana, koji se vraćaju, da ostanu u karantinu u hotelima dvije sedmice. Oko 30 odsto ljudi u Viktoriji je odbilo test za kovid-19 prije napuštanja karantina, rekli su zvaničnici.

Marfi je rekao da će se od sada testovi obavljati po ulasku u karantin i prije izlaska.

Lanac supermarketa “Vulvorts”, danas je uveo restrikcije na kupovinu toalet papira i kuhinjskih ubrusa širom zemlje.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.