Godišnjica smrti: Janko Veselinović – romansijer, pripovjedač i dramski pisac…

Janko Veselinović /1862-1905/, jedan od najboljih srpskih romansijera, pripovjedača i dramskih pisaca 19. vijeka, umro je 26. juna 1905. godine.

Bio je realista i romantičar, prevashodno slikar mačvanskog sela, koje je opisivao sa mnogo ljubavi, idealizujući njegov patrijarhalni život.

Odlično je poznavao srpski jezik i vješto ga koristio u romanima, pripovjetkama i pozorišnim komadima.

Među njegovim djelima su romani: “Hajduk Stanko”, “Junak naših dana” i “Borci”, te zbirke pripovjedaka: “Slike iz seoskog života”, “Od srca srcu”, “Rajske duše”, “Zeleni vajati”, “Male priče” i “Seljanka”.

Pisao je i drame, a glumio je u predstavama “Podvala”, “Đido” i “Devojačka kletva”.

Napisao je komad “Potera” /sa Ilijom Stanojevićem/ i pozorišnu igru sa pjevanjem “Đido” /sa Dragomirom Brzakom/, a zajedno sa Branislavom Nušićem, veselu igru “Čučuk Stana”, koja nikada nije doživjela premijeru.

U pozorištu su igrane Veselinovićeve predstave “Jadac”, “Kod vračare”, “Hajduk Stanko”, “Deoba”, “Momče”, “Dukat na glavu” i “Kumova kletva”.

Janko Veselinović je bio učitelj, ali i aktivan u politici – često u sukobu sa vlastima.

Krajem 1900. godine, mijenjao je Branislava Nušića na poziciji dramaturga Narodnog pozorišta u Beogradu.

Preminuo je od tuberkuloze. Njegovoj sahrani su prisustvovali brojni književnici i novinari, između ostalih: Simo Matavulj, Milorad Mitrović, Milorad Gavrilović, Milan Grol i Radoje Domanović.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.