Crna Gora: Sa predstavnicima SPC dogovoreno da nema litija

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Boban Mugoša, rekao je da je u Institutu održan sastanak sa predstavnicima tri najveće religijske zajednice u Crnoj Gori i da je sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve dogovoreno da neće biti litija.

“Imali smo fer i otvorene razgovore, zaključili smo da u našim djelovanjima nema politike, mjere se predlažu iz stručnih razloga i tako ćemo i nastaviti”, rekao je Mugoša na konferenciji za novinare.

On je pojasnio zašto su zabranjeni skupovi na otvorenim javnim mjestima, ali ne i u zatvorenim.

“Sve što je u unutrašnjim prostorima je propisano i može se lakše kontrolisati. Kada su u pitanju spoljni prostori, situacija nije takva. U otvorenom prostoru je teže kontrolisati broj od 200 ljudi”, naveo je Mugoša.

On je rekao da, što se tiče rada klubova, još se neće donijeti odluka o tome, jer su i dalje poluprazni, ali da ta odluka nije isključena u narednom periodu.

Mugoša je naveo da se ekonomija može pokrenuti samo u otvorenoj zemlji i da se mora prihvatiti činjenica da se granice otvaraju.

On je rekao da je prvi talas epidemije prošao uspješno, ali da je ovo povratak unazad, o čemu su i govorili iz Instituta, ali i svi koji su uključeni u taj proces.

“Bilo je za očekivati, došlo je do opuštanja, posebno kada se nema 40 dana lokalne transmisije. Uprkos svim upozorenjima, preovladalo je vjerovanje da će nas virus zaobići”, naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, u početku je bilo 90 odsto importovanih slučajeva, a sada se dešava lokalna transmisija.

“Sada se, maltene, u svakoj opštini moramo boriti sa ovim virusom”, kaže Mugoša.

On je poručio da ne treba sumnjati da će borba biti uspješna i zamolio građane da poštuju donete mjere.

Direktor Instituta za bolesti djece, Saša Radović, rekao je da je hospitalizovano 18 pacijenata.

“Šestoro je u Kliničkom centru u Podgorici, gdje je jedan na respiratoru. Petoro je na Infektivnoj klinici i oni su dobrog opšteg stanja, a jedan je na respiratoru. Pacijent je muškog pola /74 godine/ i ima postojeće komorbiditete”, naveo je Radović.

On je dodao da su u Baru hospitalizovana četiri pacijenta, a u Beranama osam i da su svi stabilnog opšteg stanja.

Radović je rekao da crnogorske zdravstvene ustanove imaju na raspolaganju 63 respiratora.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.