EU – politika: Anketa pokazala da 60% građana ne vjeruje političarima

Većina Evropljana smatra da vodeće političke partije i političari ne vode računa o njima, pokazuju objavljeni rezultati ankete, koju je širom EU sprovela Agencija za fundamentalna prava /FRA/.

Šezedeset odsto ispitanika smatra da ih je politički establišment iznevjerio, a ovaj stav je još izraženiji kod ljudi, koji se suočavaju sa ekonomskim problemima.

Među onima, koji jedva sastavljaju kraj s krajem, 73 odsto osjeća da ih tradicionalna politika zanemaruje, objavila je panevropska agencija, čije je sjedište u Beču.

FRA je analizirala stavove o demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima, a anketom je bilo obuhvaćeno blizu 35.000 ljudi iz zemalja EU, kandidata za članstvo Sjeverne Makedonije i bivše članice Velike Britanije, prenijela je agencija DPA.

Istraživanjem je utvrđeno, da skoro devet od deset građana EU smatra da su ljudska prava važna za stvaranje poštenijeg društva.

Trećina učesnika je rekla da ljudska prava služe samo onima koji ih ne zaslužuju, poput kriminalaca i terorista.

Manje od polovine anketiranih, koji su nezaposleni ili teško ostvaruju prihode za domaćinstvo, smatraju da se ljudska prava svima poštuju podjednako.

Anketa je ukazala i na rašireno prihvatanje korupcije. Samo četiri odsto ispitanika je reklo da im je neki zvaničnik zatražio novac, uslugu ili neki drugi poklon. Trećina je izjavila da je prihvatljivo dati tako nešto, kako bi se osigurala urgento potrebna usluga.

U Francuskoj i Hrvatskoj, oko 50 odsto ispitanika prihvata korupciju kao opciju za završavanje poslova, a ta stopa je oko 60 odsto u Češkoj i Slovačkoj.

Agencija je pozvala članice EU da se bore protiv pronevjera i uključe u odlučivanje one, koji se osjećaju zapostavljenim.

FRA napominje, da je posebno potrebno obratiti pažnju na mlade i ohrabriti ih da se uključe u politiku. Istraživanje je pokazalo da mlađe osobe ne mare previše za demokratiju i ljudska prava.

Blizu 70 odsto lica, u penzionerskoj dobi, smatra da je važno da opozicione partije slobodno kritikuju vlast, a taj stav dijeli manje od 60 odsto osoba u tinejdžerskim i dvadesetim godinama.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.