Evropa – korona: Nagli porast broja zaraženih, nakon ukidanja ograničenja

U Evropi je primjećen nagli porast broja zaraženih virusom korona, otkako su države počele da ublažavaju ograničenja, uvedena s ciljem sprečavanja širenja tog potencijalno smrtonosnog virusa, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

Regionalni direktor SZO za Evropu, Hans Kluge, izjavio je da je na evropskom kontinentu zabilježen porast broja zaraženih sedmično, prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci.

On je rekao da je novi talas širenja virusa primjećen u više od 20 evropskih zemalja.

“Porast broja novih slučajeva je zabilježen u 30 zemalja. Ubrzano širenje virusa u 11 zemalja, dovelo je do značajnog novog talasa koji će, ukoliko se ne obrati pažnja, još jednom dovesti zdravstvene sisteme u Evropi do ivice”, upozorio je Kluge, koji nije pominjao imena država, niti konkretne brojeve.

AFP podsjeća da je Njemačka, koja je počela da ublažava mjere prije sedam sedmica, suočena sa novim talasom epidemije, usljed čega su njemačke vlasti ponovo morale da uvedu vanredne mjere za više od 600.000 ljudi, u dva okruga na sjeveru zemlje, nakon što je u jednoj fabrici za preradu mesa zaraženo više od 1.500 radnika.

Portugalija je takođe uvela nova ograničenja za Lisabon i okolinu.

Kluge je naglasio, da su u području Evrope prijavljene manje proporcije globalnih slučajeva, nego što je to bio slučaj ranije ove godine, ali da se na kontinentu ponovo dnevno bilježi skoro 20.000 novih slučajeva zaraženosti i više od 700 smrtnih slučajeva.

Direktor SZO za Evropu je pohvalio Poljsku, Njemačku, Španiju i Izrael zbog brze reakcije na širenje zaraze u školama, rudnicima uglja i fabrikama za proizvodnju hrane, u posljednjih nekoliko sedmica.

“Tamo gdje su se pojavili novi klasteri, iskontrolisani su brzim i ciljanim intervencijama. To su veoma dobre vijesti”, dodao je Kluge.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.