Najveći problemi distribucije vakcina: Ampule, prevoz, temperatura…

Stručnjaci procjenjuju, da je u prvoj godini vakcinisanja protiv virusa korona, moguće obezbijediti maksimalno jednu do dvije milijarde doza, koje bi bile podijeljene u svijetu.

Iz Saveza za vakcine – GAVI, poručuju da je nerealno očekivati da svijet odjednom raspolaže sa dovoljno doza vakcine za sve.

Razvoj vakcine u rekordnom vremenu je težak zadatak, a proizvodnja dovoljnih količina je najveći medicinski proizvodni poduhvat u istoriji.

Agencije prenose navode GAVI-ja, da će biti teško “upregnuti” u posao pravljenja vakcine i njenu distribuciju sve stručnjake, u vrijeme kada je svijet suočen sa globalnim ograničenjima putovanja.

Problem su i ekstremni uslovi skladištenja i pravljenje novih vrsta ampula, te igala za milijarde doza.

Svaki zastoj u lancu snabdijevanja cijelog svijeta, mogao bi da potkopa ili odloži složeni proces distribucije vakcine.

Iz Američkog vojnog centra za istraživanje zaraznih bolesti, koji sarađuje sa projektom Vlade SAD “Warp speed”, u namjeri da se vakcina, kada bude nađena i odobrena, isporuči do narednog januara, napominju da specijalizovane firme uobičajeno imaju godine na raspolaganju, a da će u ovom slučaju to biti sedmice.

Stručnjaci upozoravaju da nemaju dovoljno kapaciteta da proizvedu, upakuju i distribuišu milijarde doza vakcine odjednom.

Zato će specijalizovane firme i Vlade morati da riješe nedostatak u automatizovanom procesu punjenja ampula ili injekcija vakcinom, te pečaćenja i pakovanja za isporuku.

“Ovo je najveći logistički izazov sa kojim se svijet suočava”, upozorava Tobi Peters, stručnjak za inženjering i tehnologiju na britanskom Univerzitetu u Birmingemu.

On procjenjuje da će biti potrebno vakcinisati 60 odsto svjetske populacije.

Nekoliko proizvođača, a među njima i favorit za pravljenje prve vakcine, američka biotehnološka kompanija “Moderna”, eksperimentišu sa nekoliko načina za rješavanje zahtjeva za obezbjeđivanje ekstremno hladnih uslova za skladištenje vakcine.

Ta temperatura, prema sadašnjim saznanjima, moraće da bude minus 80 stepeni Celzijusovih.

Istovremeno, kako je saopšteno, kompanija “SiO2 materials science”, radi na proizvodnji ampula, koje će izdržati ultranisku temperaturu.

I ograničenja putovanja predstavljaju problem. Tako firma “Džonson/Džonson”, koja planira da već ovog ljeta pokrene klinička ispitivanja vakcine, ima velike probleme da pošalje stručnjake za razvoj vakcine van SAD, da nadziru izgradnju proizvodnih pogona.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.