RS – godišnjica himne: ”Moja republika” umjesto ”Bože pravde”

Komisija za simbole Republike Srpske, utvrdila je 27. juna 2008. godine prijedlog za novu himnu Srpske i odlučila da to bude kompozicija “Moja Republika”, autora Mladena Matovića.

Ranija himna, do 2008. godine, bila je “Bože pravde”, kompozitora Davorina Jenka i tekstopisca Jovana Đorđevića, iz 1872. godine, a i danas tu himnu Republika Srpska smatra dijelom svoje baštine.

Ustavni sud BiH je 2007. godine objavio odluku, da je dotadašnja himna “Bože pravde” – neustavna, tako da je Narodna skupština Republike Srpske bila pozvana da je promijeni.

Pokušaj Narodne skupštine Republike Srpske, da kao himnu zadrži melodiju “Bože pravde”, ali bez teksta, osporen je u Ustavnom sudu Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila novu himnu 15. jula 2008. godine.

Istog dana je usvojen i novi prijedlog za grb Republike Srpske, koji je 22. decembra 2008. godine ponovo neustavnim proglasio Ustavni sud Srpske, pa se umjesto grba i dalje upotrebljava amblem Republike Srpske.

Usvojena himna je zvanično u upotrebi poslije odluke Vijeća Ustavnog suda Srpske za zaštitu vitalnog interesa, koje je 22. decembra 2008. godine, nakon pokušaja osporavanja od strane Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske, potvrdilo njenu ustavnost.

Ustavni sud je utvrdio da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, jer himna u tekstualnom i melodijskom delu ne slavi, niti veliča bilo koji od konstitutivnih naroda Republike Srpske.

Himna Republike Srpske – “Moja Republika” je prvi put izvedena 9. januara 2009. godine, na svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci, u okviru proslave Dana Republike Srpske.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.