Stejt dipartment o BiH: Ekstremistička ideologija – potencijalni izvor terorizma!

BiH je i dalje spremna na saradnju u borbi protiv terorizma i nastavlja da povećava kapacitete na tom planu, ali ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe, ostaju potencijalni izvori terorizma u toj zemlji, navodi se u najnovijem izvještaju Stejt dipartmenta.

U izvještaju Stejt dipartmenta o borbi protiv terorizma se navodi, da u 2019. godini nije registrovan nijedan državljanin BiH, koji je pokušao da otputuje u inostranstvo, radi učešća u oružanim sukobima.

Međutim, Stejt dipartment upozorava da se desetine državljana BiH i dalje nalaze u Iraku, Siriji i Ukrajini, te da je zemlja suočena sa prijetnjom povratnika sa ratišta.

“BiH je i dalje dobar partner u procesu vraćanja stranih boraca, a Predsjedništvo BiH se saglasilo u novembru 2019. godine, da vrati članove njihovih porodica iz Sirije”, ističe se u izvještaju za prošlu godinu.

U dokumentu se podsjeća, da je u decembru u BiH vraćeno 17 žena i djece, zajedno sa sedam boraca u inostranstvu, te da su agencije za sprovođenje zakona u BiH bile vrlo kooperativne u pomenutom procesu.

Stejt dipartment ukazuje da i dalje postoji problem blagih presuda, u slučajevima pod optužbama za terorizam u BiH, te ističe da su i pojedine sudije priznale da je potrebno strožije sankcionisati takve predmete.

“Iako je ostvaren mali napredak na polju vraćanja boraca i deradikalizacije, razne grupe civilnog društva, Međureligijsko vijeće BiH i vjerski lideri, uložili su značajne napore u sprečavanju i borbi protiv radikalizacije i regrutovanja terorista”, napominje se u izvještaju.

Iz Stejt dipartmenta su posebno naglasili činjenicu, da se u BiH tokom prošle godine nije dogodio nijedan incident povezan sa terorizmom, ali da BiH u tom periodu nije donijela bilo kakve značajnije promjene u zakonu o borbi protiv terorizma.

Stejt dipartment se u izvještaju osvrnuo i na činjenicu, da je Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ vodeća agencija za borbu protiv terorizma, ali da je efikasnost Sipe ograničena, uz oko 25 službenika koji rade na slučajevima terorizma.

U najnovijem izveštaju se podsjeća, da Sipa nastavlja obuku, koju finansira program Stejt dipartmenta za pomoć u borbi protiv terorizma /ATA/.

Stejt diparment skreće pažnju na nedostatak političke volje, da se sprovedu inicijative koje finansiraju SAD, uprkos želji službi za sprovođenje zakona da imaju na raspolaganju takva sredstva.

U dokumentu se navodi i to, da je ostvaren određen napredak, kada se radi o inicijativama za bezbjednost granica, te da Granična policija BiH nastavlja da unapređuje tehnologiju na ključnim graničnim prelazima, a da je Služba za poslove sa strancima, proaktivno radila sa međunarodnim partnerima na razmjeni informacija, o nastavku rasta broja migranata koji ulaze u zemlju.

Stejt dipartment naglašava, da je BiH nastavila sa sprovođenjem napora u sprečavanju terorističkih aktivnosti, te da je Sud BiH povećao zatvorske kazne Maksimu Božiću i Edinu Hatoru na šest i tri godine zatvora, zbog planiranja terorističkih aktivnosti.

U dijelu izvještaja o nasilnom ekstremizmu, Stejt dipartment navodi da ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe, ostaju potencijalni izvori terorizma u BiH.

Kada se radi o promovisanju tolerancije i borbi protiv nasilja, Stejt dipartment ističe napore vjerskih zajednica u BiH, koje rade zajedno u Međureligijskom vijeću BiH protiv nasilja, usmjerenog ka bilo kojoj vjerskoj zajednici.

Na kraju izvještaja se navodi, da Tužilaštvo BiH nastavlja da sarađuje sa SAD, Srbijom, Crnom Gorom i članicama EU, kao što su Austrija i Njemačka, kao i sa Velikom Britanijom, u istragama koje su povezane sa borbom protiv terorizma.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.