Crna Gora: Samo molebani, nema litija, sem u Nikšiću – protestna šetnja

Foto: SRNA

Vjernici su u Nikšiću večeras samoinicijativno krenuli u protestnu šetnju, nakon što su prisustvovali molebanu u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog.

Dušan Krcunović je rekao, u ime skoro 120 doktora nauka, univerzitetskih profesora i magistara, da je cilj Zakona o slobodi vjeroispovijesti da razbaštini Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije, kao i da je direktno usmjeren protiv kulture sjećanja naroda u Crnoj Gori.

“Naše obraćanje nije osuda neistomišljenika, već intelektualni način duhovnog otpora prema sili bezumlja. Zakoni, koje vlast donosi, moraju da spajaju i obavezuju ljude, a ne da proizvode bratske podjele”, rekao je Krcunović.

НИКШИЋ, 28. ЈУНА /СРНА/ – Вјерници у Никшићу вечерас су самоиницијативно кренули у протестну шетњу након што су присуствовали молебана у Цркви Светог Василија Острошког.

 

U hramu Hristovog Roždestva u Mojkovcu, služen je moleban za očuvanje svetinja, a u hramu i oko njega okupio se veliki broj građana, koji su došli da pruže podršku sveštenstvu i crkvi.

Beranci su se samoinicijativno okupili i prošetali do manastira Đurđevi Stupovi, gdje je služen moleban.

Sveštenici hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, poručili su večeras da odustaju od litija, jer poštuju naredbe i mjere Nacionalnog tima i Episkopskog savjeta, te su pozvali vjernike da se raziđu poslije molebana.

ПОДГОРИЦА, 28. ЈУНА /СРНА/ – Студенти окупљени око “Студентске иницијативе за одбрану светиња” вечерас су у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици присуствовали молебану за спас светиња у Црној Гори.

 

Sveštenstvo je, poslije molebana, pozvalo okupljene vjernike da ne prave nikakve samoinicijativne šetnje, “čuvajući prije svega svoje hrišćansko i ljudsko dostojanstvo”.

Okupljenim građanima isped hrama Hristovog u Podgorici, obratila se profesorka sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Mara Šćepanović, koja je izrazila zadovoljstvo večerašnjim sabranjem.

Prisutnima se obratila i novinarka RTCG-a, Nevenka Ćirović, u ime novinara potpisnika Apela na poštovanje slobode vjeroispovjesti, te istakla da su svi zajedno dozvolili da se previše nepravde useli u Crnu Goru.

ПОДГОРИЦА, 28. ЈУНА /СРНА/ – Студенти окупљени око “Студентске иницијативе за одбрану светиња” вечерас су у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици присуствовали молебану за спас светиња у Црној Гори.

 

“Crna Gora je naša najveća svetinja. Boreći se za svetinje, borimo se za Crnu Goru svih građana”, rekla je Ćirovićeva.

Molebanu su prisustvovali i studenti, okupljeni oko “Studentske inicijative za odbranu svetinja”, koji su ispred hrama raširili transparent, na kom piše: “Studenti ne daju svetinje”.

Pročitana je i pjesma mitropolita Amfilohija o Vidovdanu i Kosovu. Nakon toga je etno pojac, Danica Crnogorčević, otpjevala pjesme o Kosovu i Crnoj Gori.

ПОДГОРИЦА, 28. ЈУНА /СРНА/ – Свештеници храма Христовог Васкрсења у Подгорици поручили су вечерас да одустају од литија јер поштују наредбе и мјере Националног тима и Епископског савјета и позвали вјернике да се разиђу послије молебана.

 

Vjernici, kojih je bilo nekoliko hiljada, u miru su se razišli svojim kućama.

Molebani za očuvanje svetinja u Crnoj Gori, služeni su u više gradova, od sjevera do primorja, a u Baru je održana i litija oko hrama.

ПЉЕВЉA, 28. ЈУНА /СРНА/ – Вјерни народ Пљевља и вечерас је био уз Цркву, а молебан је служен у Цркви Свете Петке.

 

Litiji je prethodio moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira, kao i u Crkvi Svetog Dimitrija u Kolašinu. Oba vjerska skupa su bila masovno posjećena.

Za razliku od okupljenih u Baru, vjernici i sveštenici u Kolašinu su se nakon molebana razišli.

БАР, 28. ЈУНА /СРНА/ – У Храму Светог Јована Владимира у Бару је служен молебан и одржана литија око храма.

 

Vjerni narod Pljevalja i večeras je bio uz Crkvu, a moleban je služen u Crkvi Svete Petke.

Moleban je služen i u Crkvi Svete Tekle u Danilovgradu.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.