Korona: Ruski dobrovoljci za testiranje vakcine, zasad bez zdravstvenih problema

Foto: Reuters

Prva i druga grupa dobrovoljaca, koji učestvuju u testiranju vakcine protiv virusa korona, a koje sprovodi Ministarstvo odbrane Rusije i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamalej”, dobrog su zdravlja, prenosi ruski portal “Krasnaja zvezda”.

Dobrovoljci su od početka testiranja pod medicinskim nadzorom u bolnici “N.N. Burdenko”.

“Kada su me vakcinisali nisam skoro ni osjetio – kao obična injekcija u rame. Nema nikakvih simptoma – temperatura je normalna. Čak me ni glava ne boli”, navodi jedan od testiranih dobrovoljaca.

Drugi učesnik u ispitivanju vakcine, navodi da nije imao nikakve zdravstvene promjene nakon vakcinisanja.

Očekivalo se, između ostalog, povećanje krvnog pritiska i temperatura, ali se ništa od toga nije dogodilo.

Prema riječima anesteziologa-reanimatologa, Olega Čihlajeva, nisu primijećene nikakve komplikacije ili neželjene reakcije kod učesnika eksperimenta, niti je njihovo zdravstveno stanje pogoršano.

“Dobrovoljci su pod stalnim nadzorom medicinskih stručnjaka, koji imaju iskustva sa sprovođenjem kliničkih testiranja lijekova, uključujući i vakcine”, navodi on, a prenosi “Sputnjik”.

Klinička testiranja ruske vakcine su počela na prvoj grupi od 18 dobrovoljaca, 18. juna. Nakon pet dana, njima se priključila i druga grupa.

Planirano je da eksperiment bude završen do kraja jula.

Vakcina protiv virusa korona, koju je razvilo Ministarstvo odbrane Rusije i Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamalej”, štitiće vakcinisanu osobu od bolesti najmanje dvije godine, saopštio je direktor Centra, Aleksandar Gincburg.

Prema riječima ljekara, vakcina se daje dva puta. Isti gen se unosi u organizam na različitim nosiocima, što daje mogućnost da vakcinisana osoba dobije imunitet i to na duži period, rekao je Gincburg.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.