Novinar Televizije srpske dijaspore izabran za povjerenika SPKD “Prosvjeta” u Minhenu

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ obilježilo je danas 118 godina od osnivanja, kao i 30 godina od obnavljanja rada Društva.

Predsjednik Glavnog odbora Društva iz Pala Draga Mastilović rekao je, na današnjoj konferenciji za novinare, da izvorna misija Društva nije promijenjena, kao i da je potreba za zaštitom nacionalnog identiteta danas veća nego ikada.

„`Prosvjeta` je društvo duge i slavne tradicije, koja je nastala kao organizacija čiji zadatak je bio pomaganje talentovanih srpskih đaka. Zahvaljujući upravo ovoj pomoći, mnogi srpski intelektualci, političari, umjetnici, kulturni radnici i naučnici uspjeli su da se obrazuju i da svom narodu daju najbolji dio sebe. Značaj našeg društva nije opao, kao ni potreba srpskog naroda za `Prosvjetom`, a naročito se to odnosi na Srbe koji žive u dijaspori“, naglasio je Mastilović i dodao da je u planu Društva osnivanje Gradskog odbora u Minhenu.

Glavni odbor Društva, s tim ciljem, imenovao je gospodina, Hadži Gorana Kavržića za povjerenika Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” u Minhenu.

Osnovni zadatak ovog srpskog humaniste i novinara Televizije srpske dijaspore biće da širi ideje Društva u cilju okupljanja članova i formiranja odbora u Njemačkoj.

 

Predsjednik paljanske „Prosvjete“ istakao je i da se obilježavanje današnjeg jubleja odvija u nešto izmijenjenim okolnostima, zbog pandemije virusa korona, ali da je za
septembar planirano organizovanje svečane Akademije, sa bogatim kulturnim i naučnim sadržajima.

Jedan od 17 intelektualaca koji su 1990. godine obnovili rad Društva je i današnji potpredsjednik paljanske „Prosvjete“ Ljubo Grković, koji je ukazao da je izuzetan značaj postojanja jedne ovakve organizacije sa nacionalnim prefiksom.

„Smatram da je taj istorijski momenat bio veoma važan i da je obnavljanje rada `Prosvjete` baš na Vidovdan od neprocjenjivog značaja za cijeli naš narod. Uspjeli smovda utičemo na razvoj srpske kulture, nauke i obrazovanja, kao i da budemo prisutni u svim segmentima društva. Sama činjenica sa Društvo postoji 118 godina, uz određene prekide, dovoljno govori o značaju našeg rada na razvoj i očuvanje srpskog nacionalnog identiteta, kao i o neophodnosti našeg postojanja“, rekao je Grković i dodao da će „Prosvjeta“ nastaviti sa svojom misijom.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ osnovano je 1902. godine u Sarajevu, sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta Srba u Bosni i Hercegovini.

Od osnivanja „Prosvjete“, pa do zabrane njenog rada 1949. godine, oko društva su se okupljali najveći intelektualci tog vremena: Petar Кočić, Aleksa Šantić, Jovan Dučić, Pero Slijepčević, Grigorije Petrov, Jovan Cvijić i drugi, koji su, ne samo svojom velikim stvaralačkom i kreativnom energijom podsticali rad Društva, već su ga kao legatori i materijalno pomagali.

Rad ovoga društva obnovljen je 28. juna 1990. godine i od tada funkcioniše bez prestanka.

Izvor Televizija srpske dijaspore

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.