“Srbi za Srbe” u Bijeljini: “Stoni tenis iz bloka”, za pomoć višečlanim porodicama

Foto: SRNA

Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”, organizovala je u Bijeljini turnir “Stoni tenis iz bloka”, koji je okupio 60 igrača, a zajednički cilj je da se pomognu socijalno ugrožene porodice sa četvoro i više djece.

“Djeca su naša budućnost i nema predaje”, moto je ove organizacije koja djeluje širom svijeta, a učesnik ove akcije u Bijeljini, Pero Savić, dodaje da su za bolju budućnost važni i solidarnost i posvećenost principu dobra.

Nema predaje, kaže Savić i svjedoči to cijelim životom, budući da je 39 godina, od 49 koliko ima, u invalidskim kolicima, a višestruki je prvak Republike Srpske i BiH u stonom tenisu, osvajač brojnih medalja sa međunarodnih takmičenja i igra za klubove u Bijeljini i Novom Sadu.

Savić je nakon saobraćajne nezgode, u kojoj je povrijedio kičmu i ostao invalid, završio ekonomsku školu u Crnoj Gori, odakle se i oženio, potom se prekvalifikovao, da bi imao posla i zaradio penziju, popravljajući televizore 20 godina.

Za svoje najveće bogatstvo smatra kćerku, koja završava Pravni fakultet i sina, koji svira harmoniku i pohađa Srednju muzičku školu.

“Naša je želja i cilj, da podignemo svijest građana o humanosti, jer sada nam je to najpotrebnije”, rekao je Srni Igor Jovanović, član organizacije “Srbi za Srbe”.

On je naveo da su prošle godine u Bijeljini skupili 20.000 KM i pomogli višečlanu porodicu Šarić, kupovinom kućnih aparata i kreveta, a ove godine će to biti jedna od porodica iz Janje ili Batkovića.

Jovanović je napomenuo da godišnje organizuju osam humanitarnih događaja u gradu, među kojima su turniri u pikadu, stonom tenisu i fudbalu, prikazivanje filmova, a glavni događaj je “Trojka iz bloka”, ili šutiranje trojki u košarci, koji se tradicionalno održava 11. avgusta.

Slađan Josipović, iz organizacije “Srbi za Srbe”, rekao je da su u Republici Srpskoj aktivni u desetak lokalnih zajednica i da okupljaju sve više aktivista, volontera, ali i sponzora za djelovanje na dobrobit srpskog naroda, pri čemu su djeca prioritet.

Najmlađi učesnik humanitarnog turnira je bio devetogodišnji Nemanja Zarubica iz Popova, stoni tenis trenira zajedno sa ocem, a uz sport je, kako je naglasio, naučio i šta znači humanost, te će, kada poraste, pomagati nemoćnima i siromašnima, najviše djeci.

Jedina djevojčica na turniru i u Stonoteniskom klubu “Radnik” u Bijeljini, Ana Bjelica, ima 10 godina i kaže da je srećna što pomažu djeci, koja nemaju hrane i nemaju srećne porodice.

Saša Savković, trener Stonoteniskog kluba “Radnik” Bijeljina, napomenuo je da rade od 2011. godine i okupljaju 30 djece svih uzrasnih kategorija, seniorsku ekipu koja se takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske i sekciju veterana, koji igraju rekreativno, a Radenko Tomić, koji ima 65 godina, bio je najstariji učesnik turnira.

“Čast nam je da učestvujemo u organizaciji ovog humanitarnog turnira, gdje je prilog dobrovoljan, a zajednička želja snažna, da podržimo bolji život djece i budućnost srpskog naroda”, rekao je Savković.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.