Vidovdan – važan datum u kolektivnoj svijesti srpskog naroda…

Vidovdan je važan datum u kolektivnoj svijesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta, smatraju istoričari.

Obilježava se u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sjećanje na poginule u svim ratovima.

Simbolizuje, prema tom konceptu, slobodu, otpor tuđinu, njegovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu poslije perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Poslije Kosovske bitke, tijelo kneza Lazara je sahranjeno u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, krajem 17. vijeka, preneto je u fruškogorski manastir Vrdnik.

U Ravanicu su mošti vraćene 1989. godine, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine, u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i djelo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Prvi svjetski rat je počeo praktično 28. juna 1914. godine, kada je pripadnik “Mlade Bosne”, Gavrilo Princip, ubio austrougarskog prestolonaslednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda, u Sarajevu.

Taj atentat je možda bio značajniji događaj za Srbiju i od samog Kosovskog boja.

Zbog Vidovdana i Kosovskog boja, Srbija je ne baš tako rijetko imala velike događaje 28. juna u novijoj istoriji.

U novijoj istoriji, viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu, Aleksandar Uzelac, izdvaja dva događaja koja se vezuju za Vidovdan, a tiču se srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, u 20. vijeku, to su Vidovdanski ustav iz 1921. godine i govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu.

Zvaničnici Republike Srpske su čestitali Vidovdan, krsnu slavu Vojske Republike Srpske, svim pripadnicima Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju slavne VRS.

Čestike su upućene komandantu Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, brigadiru Milanu Radojčiću, oficirima, podoficirima, vojnicima i nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je naglasio, da je Vojska Republike Srpske osnovana, da bi se zaštitio srpski narod, a svojom hrabrošću i odvažnošću, ponosno je čuvala Srpsku i njenu teritoriju.

On je podsjetio da je “Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk nastavio da baštini tekovine Vojske Republike Srpske, koja je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima”.

“Vidovdan je datum kada se prisjećamo svih stradalnika za slobodu srpskog naroda, a posebno naših hrabrih heroja, koji su dali svoje živote u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, za slobodu koju danas svi mi uživamo”, istakao je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, je u čestitki ukazala na herojski put srpskih boraca u proteklom otadžbinskom ratu.

“Obilježavanje Dana Vojske je prilika da se sa neizmjernom zahvalnošću i posebnim pijetetom, sjećamo svih pripadnika vojske, koji su utkali svoje živote i dijelove tijela u temelje Republike Srpske, štitići svoj narod i slobodu koju danas uživamo”, istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković je istakao, da je uloga VRS bila nemjerljiva u stvaranju i odbrani Srpske, a da je Vidovdan jedan od najvećih i najvažnijih praznika, koji duboko prožima biće srpskog naroda.

“Na ovaj dan se s ponosom sjećamo istorijskog puta naše vojske, koja je u teškim vremenima odbranila i sačuvala Republiku Srpsku i njeno stanovništvo”, naveo je Višković.

Predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija, je podsjetio da je VRS predstavljala garant očuvanja Srba u BiH, u prijekoj potrebi da se odbrani pravo na život na vjekovnim ognjištima.

On je istakao, da je VRS u odbrambeno-otadžbinskom ratu štitila svoj narod i dala ključni doprinos u stvaranju Republike Srpske, te poručio da se sa velikom zahvalnošću i posebnim pijetetom čuva sjećanje na one, koji su za mir i slobodu dali svoje živote.

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nebojšu Radmanovića, Vidovdan je praznik i stradanja i pobjede srpskog naroda.

On je istakao, da Vidovdan treba biti obilježen dostojanstveno, ponosno i u miru, uz prisjećanje na sve one, koji su u bližoj i daljoj istoriji, položili živote za slobodu srpskog naroda.

Čestitke su uputili i Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, lider PDP-a Branislav Borenović, te načelnik opštine Pale, Boško Jugović.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.