Neko od BiH pravi mjesto, gdje će ostati na hiljade migranata

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Sredoje Nović, izjavio je da neko od BiH pravi mjesto gdje će ostati na hiljade migranata, kako bi se pokazalo da BiH ne funkcioniše.

“Mi smo upozoravali da treba riješiti pitanje Granične policije BiH, niko nije četiri godine zaposlio nijednog graničara. Nekome nije odgovaralo da se spriječi ulazak migranata u BiH, zato je odluka o zapošljavanju novih graničara u ladici Dragana Mektića, stajala četiri godine. Neko od BiH pravi mjesto gdje će ostati na hiljade migranata, kako bi se pokazalo da BiH ne funkcioniše”, rekao je Nović za “Dnevni avaz”.

On je ukazao, da ne može SNSD biti kriv za sve probleme u BiH, jer su brojni problemi, u kojima ova stranka ni na koji način ne učestvuje.

“Neko namjerno želi da pokaže da je Milorad Dodik jedini problem u BiH. Da je tako, to pitanje bi se davno riješilo”, istakao je Nović.

On je dodao da SNSD nije problem kada je riječ o pitanju migrantske krize u BiH.

“Jedini u ovoj BiH, a moram reći da me nije iznenadilo, Fahrudin Radončić je imao snage i kuraži da u javnosti kaže `popu pop, a bobu bob`. Nije on pobjegao, kao što neki hoće da kažu zato što je to teško pitanje, a on ga nije znao riješiti – znao je. Radončić je veoma dobro detektovao, kao što je prije nekoliko godina detektovao u Savjetu ministara, pa je predložio zakon o odgovornosti lica koja idu na strana ratišta”, naveo je Nović.

Prema njegovim riječima, ništa manje revolucionaran nije bio ni taj zakon, samo što je tada međunarodna zajednica rekla da to treba.

“Sada je Radončić samo znao da tu bitku ne može sam iznijeti u Savjetu ministara, da nema prolaz do parlamenta BiH. Onda je potpuno elegantno, ustavno i zakonski rekao: `Gospodo izvolite, u Predsjedništvu je problem. Vi ste oni, koji trebaju da riješe ovo pitanje, jer je ono u nadležnosti spoljne politike i nije ovdje pitanje humanitarnog karaktera, već bezbjednosnog`”, rekao je Nović.

On je napomenuo, da je odlazak Radončića jedva dočekan kod nekih u Federaciji BiH, odahnuli su kada je otišao sa dužnosti ministra bezbjednosti, kako bi po strani ostavili pitanje migranata.

“Sve dok se u Predsjedništvu BiH i parlamentu u potpunosti ne rasvijetli ono što je Radončić u javnosti rekao, neće se krenuti ni korak naprijed”, smatra Nović.

On je dodao, da se niko u Republici Srpskoj nikad nije izjasnio da ne želi da BiH postoji kao država, u kojoj će Republika Srpska imati svoje.

“Ako neko misli da od Republike Srpske pravi vazala, da od Srba pravi manjinu i da se prema njima ponaša tako, onda ne znam o čemu mi govorimo. Mislim da to nije put kojim trebamo ići, treba prihvatiti realnost, dva entiteta, tri naroda i dogovor bez mržnje i patetike”, rekao je Nović i dodao, da nije istina da svi u Republici Srpskoj žele da samo Srpskoj bude dobro i ništa više.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.