SPC – podrška: Prosvjetni radnici iz više gradova podržavaju crkvu u pravednoj borbi

Prosvjetni radnici iz Berana, Andrijevice i Plava, pružili su podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u Crnoj Gori, u pravednoj borbi za svoja prava, ističući da se protive postojanju sramno izglasanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primjeni, kao neustavnom, necivilizacijskom i diskriminatorskom aktu, koji je uperen upravo protiv građana Crne Gore.

Sinoć su se podršci priključili i prosvjetari iz Bijelog Polja i Mojkovca.

“Mi, prosvjetni radnici Berana, koji vaspitavamo generacije, koji smo podučavani i koji podučavamo djecu kritičkom razmišljanju, demokratiji, slobodnom izražavanju stavova i dijalogu, kao jedinom ispravnom načinu dolaženja do idealnog rešenja, osjećamo se odgovornim i pozvanim da iskažemo nezadovoljstvo zbog dešavanja u našoj zemlji, gdje se krše ljudska prava i gdje upotreba sile postaje zamjena za dijalog”, navodi se u saopštenju 500 prosvjetnih radnika, koje je objavljeno na sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke.

Prosvjetni radnici su poručili da daju punu podršku SPC, kao jedinoj kanonski legitimnoj, što potvrđuje i vaskoliki hrišćanski svijet.

Oni ističu, da se protive postojanju sramno izglasanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primjeni, kao neustavnom, necivilizacijskom i diskriminatorskom aktu, koji je uperen upravo protiv građana Crne Gore.

“Smatramo da je ovo pitanje od životnog značaja, a mi kao nosioci prosvjetno-pedagoške misije, imamo dužnost da se izjasnimo i ukažemo cijeloj društvenoj zajednici na pogubne posljedice po sve nas, ukoliko Vlada nastavi da insistira na sumanutom projektu ukidanja vjekovnog postojanja Crkve”, navodi se u saopštenju.

Prosvjetni radnici kažu da im nasljeđe slavne prosvjetarske tradicije govori da je ćutanje ravno saučesništvu, te se stoga svojim potpisom jasno svrstavaju uz svoj narod, u njegovim pravednim zahtjevima.

“U suprotnom, ne zaslužujemo da nosimo časno zvanje prosvjetnog radnika. Čovjek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem”, navodi se u saopštenju prosvjetnih radnika.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.