Godišnjica smrti: Marlon Brando – ljubavnik, mafijaš, buntovnik…

Jedan od najvećih holivudskih glumaca svih vremena, Marlon Brando /1924 – 2004/, koji je, prema sopstvenom priznanju, mrzio glumu, ali se njom bavio zbog novca, umro je 1. jula 2004. godine.

PRODUCENTI GA NISU VOLJELI

Iako je ostvario važne role, poput onih u antologijskim filmovima “Tramvaj zvani čežnja” i “Na dokovima Njujorka”, Brandov najpoznatiji film je “Kum”.

Branda je pratila reputacija glumca sklonog konfliktima i kašnjenju na set. Pa ipak, reditelj Frensis Ford Kopola, upravo je Brandu dao ulogu oca porodice Korleone, u kultnom “Kumu”.

Moćna producentska kuća “Paramaunt” se protivila da Brando uopšte igra u filmu, koji mu je donio najveću slavu.

Na kraju su postavili tri uslova da bi prihvatili njegovo angažovanje: da za svoju ulogu dobije manje novca od predviđenog, da mu svako kašnjenje direktno odbiju od primanja i da pristane na probno snimanje.

IMPROVIZACIJA KOJA JE PROMIJENILA ISTORIJU FILMA

Zadnji uslov, Brando je hladno odbio, pa je Kopola spakovao ručnu prenosnu kameru, pokucao na Brandova vrata i rekao: “Hajde da probamo nešto”.

Taj probni zapis se smatra antologijskim u kinematografiji: Brando odjeven u kimono, svoju neurednu kosu začešljao je unazad, potamnio je ten razmazujući pastu za cipele, a u usta je natrpao vlažne maramice da dobije izgled buldoga…

Sva ta improvizacija je kasnije ušla u njegov lik na filmu, a Vito Korleone je otišao u legendu.

ODBIO “OSKAR” I NAPISAO GOVOR O STRADANJU INDIJANACA

Brando je tumačio širok spektar različitih uloga: od likova buntovnika, preko lika američkog oficira zaljubljenog u Japanku, u filmu “Sajonara”, zatim naciste u “Mladim lavovima”, homoseksualca u “Odsjajima u zlatnom oku”…

Uloga usamljenog depresika, u “Posljednjiem tangu u Parizu”, zadnji je Brandov majstorski rad na filmu.

Kao vanserijski talent, dosljedan u svojim principima, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji svjetske kinematografije.

Brandov gest na dodjeli Oskara, za ulogu u “Kumu”, kada je odbio da primi nagradu, a na binu poslao malo poznatu glumicu, Indijanku iz plemena Apača, Sačin Litlfider, koja je pročitala njegovo pismo o genocidu, koji je izvršen nad Indijacima – jedan je od najvećih “šamara” Holivudu i američkom društvu.

“Večeras predstavljam Marlona Branda – rekao mi je da vam poručim, da on duboko žali što ne može da primi ovu nagradu. Njegovi razlozi se tiču lošeg tretmana američkih Indijanaca danas” – rekla je glumica.

LAGALI SMO IH, UBIJALI I PROTJERIVALI

Brando je u čuvenom pismu naveo, da su američki doseljenici dvjesta godina govorili Indijancima da polože oružje i da će napraviti mir, dobar za sve.

“Nakon što su položili oružje, pobili smo ih. Lagali smo ih. Proterali smo ih sa njihove zemlje. Natjerali smo ih izgladnjivanjem na potpisivanje prevarantskog sporazuma, iako smo znali da ga se nećemo pridržavati.

Pretvorili smo ih u prosjake, na kontinentu na kom su živjeli onoliko dugo koliko život postoji. Prema svim interpretacijama istorije, s koje god strane pogledamo, nismo učinili ništa dobro za njih. Nezakonito smo postupali i nismo bili pravedni” – napisao je Brando.

BIJEG OD FILMA

Njegov prostest je ostao usamljen, a Brando je poslije tog gesta dobijao sve manje ponuda za uloge.

Zadnji veliki projekat je bio “Apokalipsa danas”, u Kopolinoj režiji. Brando se povukao na Havaje, gdje je proveo ostatak života.

Danas je Brando možda i najveća ikona holivudskog zlatnog doba, koje obuhvata dvije trećine prošlog vijeka.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos