Ernest Hemingvej – godišnjica smrti: Brutalni poeta, revolucionar i depresik…

Američki pisac, Ernest Hemingvej /1899-1961/, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, autor romana “Za kim zvona zvone”, izvršio je samoubistvo 2. jula 1961. godne.

U Prvom svjetskom ratu je učestvovao u borbama na italijanskom frontu i sjećanja na to vrijeme, iznio je u romanu “Zbogom, oružje”.

Iskustva iz Španskog građanskog rata je zabilježio u romanu “Za kim zvona zvone”, a sa puta po Africi, nastali su “Snjegovi Kilimandžara” i “Zeleni bregovi Afrike”.

Hemingvej je nastojao da reporterski bilježi činjenice, što je karakteristika “škole” pisaca, koju je predvodio između dva svjetska rata.

Isticao je snagu osnovnih ljudskih nagona i duboku žudnju za intenzivnim životom.

Najčešći motivi u njegovim djelima su rat, lov, pijanstvo, seks – i sve to često u grubim, katkad i brutalnim vidovima.

Ostala njegova djela su romani: “Starac i more”, “Pokretni praznik”, “Proljećne bujice”, “Sunce se ponovo rađa”, “Smrt u popodnevu”, “Imati i nemati”, “Preko rijeke, pa u šumu”, drama “Peta kolona”…

Ni danas nisu jasne okolnosti Hemingvejevog samoubistva.

Mnogi psiholozi, biografi i novinari su se trudili da otkriju razlog – psiholozi su to pripisali njegovom “ludilu” i depresiji, međutim, njegov prijatelj i pisac, Aron Edvard Hočner, tvrdi da je Hemingveja u smrt otjeralo uvjerenje, da je meta Ef-Bi-Aja /FBI/, američke unutrašnje bezbjednosti.

Hemingvej je u to vrijeme simpatisao Fidela Kastra, te je zbog svojih veza sa Kubom vjerovao da agenti znaju za svaki korak koji napravi.

Hočner, koji je autor djela “Papa Hemingvej” i “Hemingvej i njegov svijet”, naveo je da je Hemingvej doslovno postao paranoičan zbog toga i da ga je strah od federalaca natjerao da digne ruku na sebe.

Da je Hemingvej imao razloga da vjeruje da ga prati FBI, pokazalo se 1980. godine, kada je, prema Zakonu u slobodi pristupa informacijama, otvoren dokument o tom američkom piscu.

Ispostavilo se da je FBI zaista imao zabilješke o Hemingvejovim namjerama da pokrene “antifašističku špijunsku mrežu”, a u dokumentima se navodi i to da je pisac imao psihičkih problema.

Taj dokument FBI-a sadrži 120 stranica, a Hočner je naveo da mu je jako žao što tada nije uzimao za ozbiljno ono što mu je Hemingvej govorio.

Ernest Miler Hemingvej se ubio 2. jula 1961. godine.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos