Godišnjica smrti: Borislav Pekić – majstor psihologije i ironije…

Borislav Pekić /1930-1992/, jedan od najvećih pisaca u srpskoj literaturi, romansijer sa izrazitim smislom za suptilno nijansiranje, psihološku i sociološku analizu, prožetu ironičnim odnosom prema svijetu, umro je 2. jula 1992. godine.

Njegova najpoznatija djela su romani: “Vreme čuda”, “Hodočašće Arsenija Njegovana”, “Uspenje i sunovrat Ikara Gulbekijana”, “Kako upokojiti vampira”, “Zlatno runo”, “Atlantida”, “Novi Jerusalim”, “Argonauti”, “Pisma iz tuđine”, “Godine koje su pojeli skakavci”, “Besnilo”.

Pekić je pisao i drame: “Kako zabaviti gospodina Martina”, “Na ludom belom kamenu”…

Književna karijera Borislava Pekića je počela radom na filmu. Bio je scenarista za film “Dan četrnaesti”, koji je prikazan u Kanu.

Neki od filmova, čiji je scenarista i koscenarista bio Borislav Pekić, jesu i “Valter brani Sarajevo“, “Vreme čuda”, “Dim”, “13. jul”.

1970. godine, objavljuje drugi roman pod nazivom “Hodočašće Arsenija Njegovana”, za koji te iste godine dobija NIN-ovu nagradu za najbolji roman. Međutim, kako u romanu Pekić pripovijeda o studentskim demonstracijama iz 1968. godine, biva mu oduzet pasoš na godinu dana.

Pekić nastavlja život i rad u Londonu, gdje provodi narednih dvadeset godina.

1978. godine, objavljen je prvi od sedam tomova “Zlatnog runa”, za koji je Borislav Pekić dobio prestižnu “Njegoševu nagradu”.

Do 1986. godine su objavljeni i preostali tomovi. Roman su kritičari okarakterisali kao jedan od deset najboljih romana u periodu od 1982. do 1992. godine, a često ga porede i sa “Uliksom”, Džejmsa Džojsa.

Osim pisanja romana i scenarija za fimove, Pekić se tokom života posebno istakao kao pisac radio drama.

Nakon što je 1989. godine odlučio da provodi više vremena u Beogradu, Borislav Pekić sa još dvanaest intelektualaca obnavlja Demokratsku stranku.

Pekić je 2. jula 1992. godine preminuo od raka pluća u Londonu. Kako je bio član Krunskog savjeta, posmrtno je odlikovan kraljevskim Ordenom bijelog orla prvog stepena. Danas ulica, u kojoj je stanovao u Beogradu, nosi njegovo ime.

1993. godine je osnovana Fondacija Borislav Pekić, koja dodjeljuje svake godine stipendije, kao podsticaj mladim piscima.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos