Crna Gora – SPC: Advokati i Vojska stali uz Crkvu – NE DAMO SVETINJE!

Više od 120 profesionalnih vojnih lica, civilnih lica na službi u Vojsci Crne Gore, vojnika po ugovoru i penzionisanih vojnih lica, kao i više od 300 advokata, izrazilo je podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/, u očuvanju imovinskih i istorijskih prava na teritoriji Crne Gore.

“Mi, profesionalni pripadnici Vojske Crne Gore i penzionisani pripadnici, izražavamo punu podršku SPC u Crnoj Gori, u očuvanju istorijskog, kanonskog kontinuiteta, suverenog prava na imovinu i integriteta sveštenstva”, navodi se u tekstu podrške.

Oni su osudili svaki vid diskriminacije, selektivne primjene prava, progona, pravnog i fizičkog nasilja, svih vidova torture vjernika, te se zalažu za slobodu vjeroispovijesti svih vjerskih zajednica, bez uplitanja izvršnih organa vlasti u vjerski život, što ne priliči sekularnoj državi i civilizacijskim vrijednostima.

U znak protesta usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti, više do 300 advokata je potpisalo proglas – “Advokati brane Pravo i Pravdu”, u kom se napominje, da se potpisnici vode isključivo strukom i etičkim kodeksom advokature, te da je 301 potpis prikupljen za dva dana i te da spisak nije konačan.

“Smatramo profesionalno odgovornim i moralnim, da ustanemo protiv ovog očigledno neustavnog i sistemskim zakonima protivnog zakona, kojim se na najgrublji način vrši diskriminacija titulara imovine vjerskih zajednica i krše elementarna pravila građanskog prava”, navodi se u proglasu.

Advokati su, između ostalog, ukazali na neprihvatljivost, da se u sekularnoj državi izvršna vlast brutalno upliće u prava vjerskih zajednica, neodrživost diskriminatorskog pristupanja vlasti u prava i slobode vjernika u Crnoj Gori, te na nedopuštenost pravnog zadiranja u kanonsku strukturu, njen vjerski kontinuitet i imovinu.

Oni su ukazali i na protivpravnost nacionalizacije imovine vjerskih zajednica, bez isplate pravične naknade, kao i na selektivni pristup kod primjene zakona i zloupotreba ovlašćenja, radi ostvarivanja političkih ciljeva.

“Neprihvatljivo je da se ovakvim zakonom, izvršna vlast u sekularnoj državi, upliće u prava vjerskih zajednica i njihovu imovinu, čime se narušava ustavni princip odvojenosti vjerskih zajednica od države”, ističe se, između ostalog, u proglasu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos