EU: Izmijeniti crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Poslanici Evropskog parlamenta, iz reda Evropskog hrišćanskog političkog pokreta, zatražili su od Vlade Crne Gore da poštuje i sprovede preporuke Venecijanske komisije, naročito u pogledu korišćenja crkvene imovine i registracije vjerskih zajednica i, ukoliko je potrebno, izmijeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, uz poštovanje adekvatnog i transparentnog procesa rasprave.

Poslanici tog pokreta su usvojili Deklaraciju o crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, u kojoj su ukazali da Evropska komisija treba pažljivo da prati rezultate Vlade Crne Gore, u pogledu slobode vjeroispovijesti, budući da ona čini ključni element procesa pristupanja EU, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Oni su podsjetili, da je Evropska komisija za demokratiju, kroz pravo /Venecijanska komisija/ Savjeta Evrope razmatrala ovaj Zakon i kontinuirano naglašavala potrebu da Vlada Crne Gore održi javne rasprave sa predstavnicima svih vjerskih zajednica u toj zemlji.

U Deklaraciji je navedeno, da se ovim Zakonom regulišu registracija i zakonsko priznavanje svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, te imovina i vlasništvo crkve.

“Novi sistem registracije je prilično komplikovan i kontradiktoran i čini se da se nekim njegovim odredbama diskriminiše Srpska pravoslavna crkva, dok se favorizuje `Crnogorska pravoslavna crkva`. Druga tačka sukoba je crkvena imovina. Ukoliko se ne obezbijede jasni dokazi o vlasništvu, država će polagati pravo na nju”, navedeno je u tekstu Deklaracije, koja je usvojena u subotu, 27. juna.

Poslanici iz reda Evropskog hrišćanskog političkog pokreta su ukazali, da je obaveza registracije protivna principu, sadržanom u smjernicama Venecijanske komisije o pravnom subjektivitetu vjerskih zajednica.

Oni su apelovali da se Vlada Crne Gore uzdrži od upotrebe sile nad sopstvenim građanima i da njeguje atmosferu inkluzivnosti i međusobnog poštovanja u svojoj interakciji sa vjerskim grupama, a naročito sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Evropski hrišćanski politički pokret je jedina evropska politička partija, koja djeluje kao hrišćansko-demokratska partija u Evropi sa hrišćansko-socijalnog gledišta, navodi se u saopštenju.

Skupština Crne Gore je usvojila Zakon o slobodi vjeroispovesti i vjerovanja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji, prema bojazni SPC, vodi ka oduzimanju srpske crkvene imovine i njenoj predaji, u pravoslavnom svijetu, nepriznatoj crnogorskoj autokefalnoj crkvi.

Usvajanje Zakona je naišlo na ogorčen otpor kod vjernika Srpske pravoslavne crkve.

Izvor SRNA
1 komentar
  1. […] Tekst sa istim navodima objavio je i portal Televizija srpske dijaspore. […]

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.