Grčka – Turska: Atina apeluje da se ne mijenja status Aja Sofije

Grčka je saopštila, da Turska rizikuje izazivanje “velikog emotivnog raskola” sa hrišćanima, ukoliko usvoji prijedlog da se muzej Aja Sofija u Istanbulu, pretvori u džamiju.

Sud u Turskoj je primio na razmatranje zahtjev, da se status građevine iz 6. vijeka promijeni iz muzeja u džamiju. Aja Sofija je sagrađena kao hrišćanska crkva, a danas je jedna od najposjećenijih turističkih lokacija u Turskoj.

Očekuje se da će Sud donijeti odluku u roku od 15 dana.

“Aja Sofija je spomenik iz svjetskog nasljeđa. Mnoge zemlje, što je kulminiralo intervencijom američkog Stejt dipartmenta, ukazale su na to i pozvale Tursku, da ne preduzima korake koji će stvoriti veliki emotivni raskol između hrišćanskog svijeta i Turske”, rekao je portparol Vlade Grčke, Stelios Pecas.

Američki državni sekretar, Majkl Pompeo, pozvao je Tursku da omogući, da Aja Sofija ostane muzej sa Uneskove liste svjetskog nasljeđa i da bude pristupačna svima.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je izjavio, da bi pretvaranje zdanja u džamiju razočaralo hrišćane i izazvalo “lom” na istoku i zapadu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos