Sjećanje: Obilježavanje 78 godina od Bitke na Kozari…

Foto: SRNA

Na Mrakovici je počela ceremonija obilježavanja 78 godina od bitke na Kozari, u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je protjerano i internirano u logore.

Parastos nastradalima su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a prisustvuju predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Duško Milunović.

Bitka na Kozari je počela 12. juna 1942. godine i trajala do noći između 3. i 4. jula, kada je probijen neprijateljski obruč. Ova bitka se pominje i kao kozaračka epopeja i to je prostor na kom je počinjen jedan od najvećih genocida nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje se održava uz poštovanje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije, kojim je zabranjeno okupljanje više od 50 lica na javnom mjestu.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, stigao je na Mrakovicu, gdje je položio vijenac kod Centralnog spomenika, u okviru obilježavanja 78 godina od bitke na Kozari.

Kod centralnog spomenika su poginulima položeni vijenci, a pre toga je služen parastos.

Vijence su, pored Dodika, položili predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Duško Milunović i ostale delegacije.

Ovom događaju prisustvuje manji broj ljudi, zbog trenutne epidemiološke situacije prouzrokovane virusom korona.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je danas na Mrakovici, da se ne smije dozvoliti prekrajanje istorije, pokušajima potomaka onih, koji su ubijali narod na Kozari, koji kažu da se nešto drugo dešavalo.

“Istina je da je ovdje 3.500 partizana branilo zbjeg od 65.000 ljudi, civila, žena, djece i staraca, koje je napalo 45.000 raznih formacija ustaša i Nijemaca i da je poginulo 9.500 boraca i 45.000 civila”, rekao je Dodik novinarima na Kozari, gdje se danas obilježava godišnjica Bitke na Kozari.

On je podsjetio, da je zarobljeni zbjeg sa Kozare, spušten u Jasenovac, “koji je odnio 500.000 života Srba i 30.000 djece.

“Mnoga djeca su data u katoličke porodice, gdje su promijenjena njihova imena.To je jedan produženi zločin nad našom vjerom i našim narodom. Činjenica je da su ustaše i Nijemci ovdje desetkovali Srbe, pobili naše ljude i uništili domove”, istakao je Dodik.

On je naglasio, da u narodu živi priča o Kozari, koja je nesumnjivo simbol borbe za slobodu protiv fašista i simbol borbe za nacionalno oslobođenje, jer su Srbi ovdje živjeli i preživjeli.

“Ono što boli je da komunistička vlast nije vratila Kozari ono što je trebalo da vrati. Ona je razvijala neka ustaška mjesta, kao što je Bugojno, a zanemarila Potkozarje i Kozaru, koji su tako mnogo dali. I zato je naš posao da, radeći infrastrukturne i druge projekte, kao što je put prema Podgradcima od prošle godine, da vratimo Kozari i njenom slobodarskom duhu i stradanju, dio toga i da sjećanje živi”, poručio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo, da ovaj važan datum u srpskoj istoriji zajedno obilježavaju Vlade Srpske i Srbije.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, izjavila je danas na Mrakovici, da Srpska kao društvo funkcioniše na tekovinama svega onoga što je dala Kozara, ali i mnoga druga mjesta širom Republike.

Cijanovićeva je navela da se obilježavanje na Kozari danas odvija u nešto drugačijim okolnostima nego prethodnih godina, ali da su se, uprkos svemu, okupili danas na ovom mjestu, da bi iskazali poštovanje prema slobodarskom narodu Kozare.

Ona je istakla, da se na ovaj način iskazuje poštovanje i prema naporima i svemu što je uloženo u vrijeme NOB-a, ali i prema borcima i stanovništvu.

“Stanovništvo je podnijelo težak teret i pokazalo zapravo na koji način se i dostigne i na koji način se brani sloboda. Republika Srpska baštini vrijednosti svega onoga što nosi Kozara i mnoga druga naša mjesta, koja su pokazala svoje dobro lice i uvijek bila na pravoj strani istorije. Prema tome naša zahvalnost, kao institucije, mora biti vječna”, rekla je Cvijanovićeva na Kozari.

Ona je dodala, da takav mora da bude odnos institucija prema ovim događajima, cijeneći ono što je dato za slobodu, ali cijeneći danas, da Srpska kao društvo funkcioniše na tekovinama svega onoga što je dala Kozara i mnoga druga mjesta širom Republike.

“Stradalništvo, koje je vezano za ovaj kraj, svakako izaziva duboko poštovanje, ali i neke druge stvari, a to znači opomenu da moramo graditi svoju budućnost, poštovati svoju prošlost i na njoj zasnivati našu budućnost”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, na svim tim tekovinama i vrijednostima, uvijek treba jačati institucije Republike Srpske, zato što su one garancija jake Srpske.

“Naša je obaveza da gradimo i dodatno jačamo Republiku Srpsku i da svaki put na svim ovim mjestima moramo toga biti i dodatno svjesni”, rekla je Cvijanovićeva.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos