Turska igra igre, neće se usuditi da crkvu Aja Sofiju pretvori u džamiju

Poglavar Grčke pravoslavne crkve, atinski arhiepiskop i cijele Grčke Jeronim, smatra da se Turska neće usuditi da crkvu Aja Sofija pretvori u džamiju.

“Oni igraju svakakve igre i ovo je, takođe, igra. Vjerujem da se neće usuditi”, rekao je Jeronim.

Državni savjet Turske je 2. jula razmatrao to pitanje i iznio stav da je za promjenu statusa crkve dovoljan ukaz predsjednika. Očekuje se da odluka Državnog savjeta bude objavljena u roku od 15 dana.

Zvanični predstavnik grčke Vlade, Stelios Pecas, poslije odluke turskog Državnog savjeta, izjavio je da to nije pitanje grčko-turskih odnosa, već svjetsko pitanje, prenijeli su mediji.

Aja Sofija je spomenik svjetske kulturne baštine i mnoge zemlje svijeta su apelovale na Tursku, da ne učini to što je naumila, jer će dovesti do raskola između hrišćanskog svijeta i Turske.

Aja Sofija /Sveta Sofija/ je izgrađena u šestom vijeku, za vrijeme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije, sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine, kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač, ušavši u grad, obavio molitvu u ovoj bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos