Priroda: Rekordna prosječna temperatura u arktičkom Sibiru!

Temperatura u arktičkom dijelu Sibira, dostigla je rekordno visok prosjek u junu, tokom toplotnog talasa koji je izazvao neke od najvećih požara u ovom regionu koji se pamte, pokazuju danas objavljeni podaci istraživačkog programa EU.

Globalna temperatura je prošlog mjeseca bila na nivou rekorda iz 2019. godine, a “izuzetno toplo” je bilo u arktičkom Sibiru, saopšteno je iz evropskog programa “Kopernik”.

Prosječna temperatura u ovom regionu je bila za preko pet stepeni Celzijusovih iznad normalne i za preko stepen veća od prethodna dva juna 2018. i 2019. godine, pokazuju podaci.

Svjetska meteorološka organizacija čeka potvrdu izvještaja o izmjerenoj temperaturi od 38 stepeni Celzijusovih u Sibiru, što bi bio rekord za oblast sjeverno od Arktičkog kruga.

“Ono što brine, jeste da se Arktik zagrijava brže nego ostatak svijeta”, izjavio je Karlo Buontempo, direktor “Službe za klimatske promjene Kopernik”.

Velika toplota je isušila vlagu iz zemlje širom regiona koji je pokriven tundrom, pa su nastali požari, koji su naročito pojačani od sredine juna.

Ruska šumarska agencija je saopštila, da je do 6. jula bilo 246 šumskih požara, na površini od 140.073 hektara i da je vanredna situacija proglašena u sedam regiona.

“Kopernik” je saopštio, da su požari ove godine nadmašili rekordne požare u istom regionu, u istom mjesecu prošle godine.

EU je saopštila, da je emisija ugljen dioksida u divljini, u ovom regionu, prošlog mjeseca iznosila procijenjenih 59 megatona, dok je prošlog mjeseca bila na nivou od 53 megatone.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos