Aja Sofija ponovo postaje džamija! Rusija i Grčka odmah reagovale…

Sud u Turskoj, poništio je danas Vladin ukaz iz 1934. godine, kojim je istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej.

Sud u obrazloženju odluke navodi, da je ta odluka nezakonita, čime je otvoren put da građevina ponovo bude pretvorena u džamiju, uprkos pozivima iz svijeta da se to ne čini.

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdoan, predložio je da se status džamije obnovi za građevinu, koja je na Uneskovoj listi svjetskog nasljeđa.

Aja Sofija je bila centralno mjesto hrišćanske Vizantije i muslimanskog Osmanlijskog carstva, a sada je jedan od najposjećenijih spomenika u Turskoj.

Odluku je donio Državni savjet, najviši administrativni sud u Turskoj.

Ruska pravoslavna crkva je izrazila danas žaljenje, zbog toga što sud u Turskoj nije uzeo u obzir izražene zabrinutosti, pri donošenju odluke da je Aja Sofija postala muzej nezakonitim putem, javili su ruski mediji.

U saopštenju crkve se ističe, da će današnja odluka dovesti do još većih podjela.

Turski predsjednik, Redžep Tajip Erdoan, potpisao je danas dekret, kojim Aja Sofija postaje džamija, nakon što je Sud poništio odluku vlasti iz 1934. godine, kojom je ta građevina postala muzej.

Erdoan je na društvenoj mreži “Tviter” objavio kopiju dekreta koji je potpisao, u kom se navodi da se kontrola nad Aja Sofijom predaje vjerskom direktoratu i da će ona postati bogomolja.

Grčko Ministarstvo kulture je saopštilo danas, da je odluka turskog Suda, kojom se Aja Sofija u Istanbulu pretvara u džamiju, “otvorena provokacija” civilizovanom svijetu.

“Današnja odluka, koja je doneta kao rezultat političke volje predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, otvorena je provokacija civilizovanom svijetu, koji priznaje jedinstvenu vrijednost i ekumensku prirodu spomenika”, naglasila je grčka ministarka kulture, Lina Mendoni, u svom saopštenju.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos