BiH: Za ulazak u Hrvatsku, neophodan negativan PCR test

Za osobe, koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, obavezan je zdravstveni nadzor, uz samoizolaciju u trajanju od 14 dana, koja se može skratiti na sedam dana, ako se osoba o svom trošku testira na virus korona i dobije negativan rezultat PCR testa, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Obavještenje o novim uputstvima, Granična policija BiH je dobila od Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja se ne odnosi na zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima, te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.

Zabrana se ne odnosi ni na prekogranične radnike, prevoznike robe i drugo prometno osoblje, u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju funkcija.

Za putnike u tranzitu, granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti da li su napustili područje Hrvatske u roku od 12 časova.

Navedeno pravilo je moguće primijeniti samo ako je izlazak iz Hrvatske u susjednu državu, koja će mu omogućiti ulazak.

Osobe, koje idu u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes, te osobe koje putuju radi školovanja, mogu ući u tu zemlju bez obaveze samoizolacije, ako predoče negativan nalaz PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na virus korona. Test ne smije biti stariji od 48 časova.

Osobe, koje ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, dužne su se u prve dvije sedmice boravka u Hrvatskoj pridržavati određenih mjera.

Izlasci iz smještaja se ograničavaju samo na neophodno – obavljanje posla, ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Hrvatsku, obavljanje aktivnosti uz kontinuirano pojačano sprovođenje higijenskih mjera, uz preporuku korištenja maske, održavanja distance minimalno 1,5 metar, te redovnim pranjem ruku.

Preporučuje se izbjegavanje korišćenja javnog prevoza, nepotrebnih sastanaka, a usluge plaćanja obavljati bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili onlajn uslugama.

Svako jutro je potrebno izmjeriti tjelesnu temperaturu, u slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije – kašalj, bol u grlu, povišena tjelesna temperatura, kratak dah, otežano disanje ili gubitak čula mirisa, potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se ljekaru u turističkoj ili kovid-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma, osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194, dodaje se u saopštenju.

Od ove odluke su izuzeti državljani EU /bez obzira na mjesto prebivališta/, šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, kao i članovi njihovih porodica, te državljani trećih zemalja, koji su osobe s dugotrajnim boravištem na osnovu Direktive Savjeta 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. godine, o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka na osnovu drugih direktiva EU ili nacionalnog prava.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.