Turska – Erdoan: Prve molitve u Aja Sofiji, 24. jula

Prve molitve u Aja Sofiji biće održane 24. jula, rekao je predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdoan.

Erdoan je naveo, da će Aja Sofija ostati otvorena za muslimane, hrišćane i strane državljane, ali da je Turska iskoristila svoje suvereno pravo da ovo zdanje proglasi džamijom, te da će kritike zbog toga biti smatrane kao napad na njihovu nezavisnost.

Sud u Turskoj je poništio Vladin ukaz iz 1934. godine, kojim je istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej.

Sud u obrazloženju odluke navodi, da je ta odluka nezakonita, čime je otvoren put da građevina ponovo bude pretvorena u džamiju, uprkos pozivima iz svijeta da se to ne čini.

Turski predsjednik je predložio da se status džamije obnovi za građevinu, koja je na Uneskovoj listi svjetskog nasljeđa.

Aja Sofija je bila centralno mjesto hrišćanske Vizantije i muslimanskog Osmanskog carstva, a sada je jedan od najposjećenijih spomenika u Turskoj.

Odluku je donio Državni savjet, najviši administrativni sud u Turskoj.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu /Unesko/, izvršiće reviziju statusa Aja Sofije, nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan ovu lokaciju u Istanbulu proglasio džamijom.

“Žalosno je to što odluka Turske nije bila predmet dijaloga, niti obavještenja unaprijed. Unesko poziva turske vlasti da bez odlaganja otvore dijalog, kako bi se izbjegao korak unazad od jedinstvene vrijednosti tog izvanrednog nasljeđa, čije očuvanje će biti predmet revizije na narednoj sjednici Komiteta za svjetsko nasljeđe”, navodi se u saopštenju ove organizacije UN.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.