Aja Sofija – “Gejtston institut”: Erdoan nastoji da izbriše hrišćansku istoriju

Branioci političkog islama, nastoje da izbrišu hrišćansku prošlost u Turskoj – piše portal “Gejtston institut”, komenatarišući ponovno pretvaranje Aja Sofije u džamiju.

Sud u Turskoj je poništio krajem prošle sedmice Vladin ukaz iz 1934. godine, kojim je istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej, jer je, kako se navodi, nezakonita.

U tekstu pod naslovom “Promjena statusa Aja Sofije je isto kao da je i bazilika Svetog Petra postala džamija”, italijanski novinar, Đulio Meoti, podsjeća da su prije stotinu godina hrišćani činili 20 odsto stanovništva Turske, a da ih sada samo 0,2 odsto.

On ukazuje na činjenicu, da su Turci nakon okupacije sjevernog dijela Kipra, 1974. godine, već uklonili veliki dio hrišćanske prošlosti.

Prema navodima autora, unutar Turske, predsjednik Redžep Tajip Erdoan je na sličan način preuzeo kontrolu nad 50 lokacija, na kojima su crkve, manastiri i druge bogomolje.

“Dan prije objave da će Aja Sofija ponovo biti džamija, iz Turske su protjerani hrišćanski misionari. Preuređenjem Aja Sofije u džamiju, Erdoan sramoti Vašington, podsmijeva se Briselu i protivi Moskvi”, navodi Meoti.

Za Erdoana i islamiste, Aja Sofija je glavni simbol uvjerenja da je islam pokorio hrišćanstvo.

Meoti podsjeća da su četiri pape posjetile Aja Sofiju – i to papa Pavle Šesti, Jovan Pavle Drugi, papa Benedikt Šesnaesti i papa Franjo, ali da do sada nijedan višerangirani hrišćanski poglavar nije osudio ovaj vjerski napad.

Trenutna izmjena statusa je dio dugog projekta islamizacije, jer je 2016. godine, Aja Sofija prvi put u proteklih 81 godinu dobila imama.

Nešto ranije, 2012. godine, druga crkva Svete Sofije u Izniku, takođe je preuređena u džamiju. Bazilika u Izniku ili nekadašnjoj Nikeji, podignuta je u šestom vijeku, od 1923. godine imala je status muzeja, a sada je ponovo džamija.

Godinu dana kasnije, u Trabzonu, crkva Svete Sofije, koja je od 1961. godine bila muzej, preuređena je u džamiju i mozaici iz doba Vizantije su prekriveni zavjesama i tepisima.

Tokom kampanje za gradonačelnika Istanbula, 1994. godine, Erdoan je već tada govorio o “drugom osvajanju Istanbula” i ponovnom preuzimanju Aja Sofije.

Politički islam je u ofanzivi na brojnim frontovima i najavljuje “preplavljanje” Evrope džamijama.

Najveća džamija u Evropi biće turska u Strazburu. U Njemačkoj, Turska kontroliše 900 od ukupno 2.400 džamija – navodi “Gejtston institut”.

Ekstremisti nameću Evropi novi ideološki prekršaj – “islamofobiju”, a sami finansiraju istrebljenje ostatka hrišćanstva na Istoku.

Meoti tekst završava člankom iz “Figara”, njegovog kolege Ivana Riufola.

“Nije bilo solidarnosti među hrišćanima, kada je padom Konstantinopolja, u maju 1453. godine, nestala vizantijska civilizacija. Venecija, Francuska i Engleska nisu tada pritekle u pomoć dijelu svoje kulture i sada se istorija ponavlja”, zaključuje Riufol.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos