Crna Gora: Ruski patrijarh, Kiril, poručio crnogorskim vlastima da prekinu progon SPC

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, pozvao je vlasti Crne Gore da zaustave progon Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i ukinu diskriminatorski zakon, koji predviđa oduzimanje crkvene imovine, objavljeno je na sajtu Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

“Prije pola godine je usvojen diskriminatorski zakon, koji je usmjeren na nacionalizaciju crkvene imovine, prije svega crkava i manastira. Obećavaju da će formirati `autokefalnu crkvu`, uz učešće lokalnih raskolnika. Pozivam civilne vlasti Crne Gore, da ukinu diskriminatorski zakon, koji je unio podjele i raskol u crnogorsko društvo, da zaustave progon SPC, prekinu sa pokušajima da umesto nje formiraju neku drugu crkvenu strukturu”, navodi se u saopštenju.

Patrijarh je uporedio situaciju u Crnoj Gori sa stanjem u Ukrajini.

“Lider sekularne države, ne može da stvori crkvu. Gorki plodovi takve politike, mogu se vidjeti u Ukrajini, gdje je propao pokušaj `ujedinjenja naroda` uspostavljanjem nove `lokalne crkve`. Ta avantura je samo produbila raskol i donijela muku milionima pravoslavnih Ukrajinaca”, konstatovao je ruski patrijarh.

U saopštenju se dodaje, da pritisak na vjernike u Crnoj Gori neprestano raste, te da njihova mnogobrojna okupljanja pokazuju, da oni više ne mogu i ne žele to da trpe.

“Javno ponižavanje sveštenstva od predstavnika vlasti, postalo je norma. I to u državi koja svoj nastanak duguje Crkvi, u čijoj je istoriji postojao mnogovjekovni period, kada je mitropolit bio nosilac ne samo crkvene, nego i sekularne vlasti”, naglašava se u saopštenju.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos