Mafija – investitori: Kupili milijardu evra obveznica povezanih sa “Ndrangetom”!

Međunarodni investitori su za pet godina kupili milijardu evra obveznica, koje su osigurane prihodima “Ndrangete” – uticajnog mafijaškog sindikata u Italiji, tvrdi “Financial times”.

Dio aktiva od 2015. do 2019. godine, koji su osiguravali plasman obveznica, bili su legalni, a ostali su pripadali fiktivnim firmama italijanske kriminalne organizacije “Ndrangeta”, jedne od najvećih svjetskih mafija.

Investitori, kao i najveće svjetske konsalting agencije, nisu znali ili nisu željeli znati, da zapravo učestvuju u pranju mafijaškog novca.

O svemu tome, ”Financial times” je napravio istragu i pribavio dokumentaciju koja nepobitno dokazuje plasman mafijaških obveznica.

Tako je jedna od najvećih privatnih banaka u Evropi, Banka Ženeral, u okviru posla, u kom je konsultant bila revizorska grupacija “EY”, kupila obveznice osigurane “pul /pool/ aktivima”, od kojih je dio pripadao fiktivnim firmama kalabrijske mafijaške organizacije “Ndrangeta”.

U drugom slučaju, obveznice, osigurane italijanskom mafijom, kupovane su penzionim fondovima, zatim “hedži-fondovima” i porodičnim investicionim firmama.

Investitore je privukla garantovana visoka profitabilnost i oni su ulagali novac u sumnjive obveznice, u zamjenu za visoku zaradu, na osnovu rekordno niskih kamatnih stopa u drugim državama, prije svega u EU i SAD.

U glavnini, to su obveznice koje su plasirane na osnovu nenaplaćenih računa ispostavljenih firmama za medicinske usluge, koje duguju državnim zdravstvenim institucijama Italije.

Prema evropskim zakonima, za nepravovremena plaćanja računa državnim organizacijama, predviđene su novčane kazne prema posebnoj kamatnoj stopi.

Zato italijanske državne firme rado idu u pomenute poslove – investicione kompanije kupuju takve račune, objedinjuju ih, okrupnjavaju i ispod njih plasiraju obveznice.

Među organizatorima takvih plasmana obveznica je i švajcarska investiciona banka “CFE”, koja je i prodala obveznice za Banku Ženeral.

“Ndrangeta” objedinjuje stotine autonomnih klanova, bavi se velikom proizvodnjom i prodajom narkotika, pranjem novca, reketom, prostitucijom, trgovinom robljem i švercom oružja.

Nezakoniti prihod te moćne mafijaške organizacije se procjenjuje, prema Evropolu, na čak 44 milijarde evra godišnje.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.