Protesti i u Bugarskoj! Amerikanci ih podržavaju…

Foto: Reuters

Američka Ambasada u Sofiji, podržala je demonstracije protiv korupcije, kojima su petu noć zaredom tražili ostavku bugarskog premijera, Bojka Borisova.

Evropski portal “Politiko” navodi, da se Bugarska suočava sa najvećim antivladinim protestima u proteklih sedam godina, usljed sve jače krize oko korupcije, tokom koje je objelodanjeno na koji način oligarsi kontrolišu ključne dijelove države, poput pravosuđa i bezbjednosnih službi.

Glavni ciljevi demonstranata su Borisov i glavni tužilac, Ivan Gešev.

“Politiko” podsjeća, da je Borisov saveznik njemačke kancelarke, Angele Merkel i da su evropski lideri, u proteklih nekoliko dana, izbjegavali da kritikuju vlasti, uprkos eskalaciji skandala.

Američki odnosi sa Bugarskom su malo delikatniji i u pitanju su saveznici iz NATO-a, koji su vodili brojne zajedničke manevre, ali Vašington izražava zabrinutost zbog dubokih istorijskih veza između Sofije i Moskve.

U saopštenju iz američke Ambasade nisu direktno pomenuti zahtjevi demonstranata za ostavke Borisova i Geševa, ali se može primijetiti kome je Vašington naklonjen.

“Svaki narod zaslužuje pravosudni sistem, koji nije pristrasan i odgovara vladavini prava. Podržavamo bugarski narod, koji na miran način traži veću vjeru u demokratski sistem i unapređenje vladavine prava u Bugarskoj. Niko nije iznad zakona”, ističe se u saopštenju.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.