Turska – Aja Sofija: Erdoan tvrdi da je Mehmed Osvajač bio i lider pravoslavaca?!

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdoan, izjavio je da je Mehmed Osvajač bio i “lider pravoslavnih hrišćana”, piše grčki list “Prototema”.

List navodi da je ova “nevjerovatna izjava” Erdoana, bila dio njegovog obraćanja članovima njegove Stranke pravde i razvoja /AKP/, a u vezi sa nedavnom odlukom da se muzej Aja Sofija ponovo pretvori u džamiju.

“Aja Sofiju mogu svi da posjete, kao i Plavu džamiju ili Sulejamiju. Mehmed je bio i lider pravoslavnih hrišćana. Mi imamo pravoslavnu crkvu. Aja Sofija je već bila džamija, pretvorena je u muzej i sada je ponovo postala džamija”, rekao je Erdoan.

Erdoan je naglasio, da će pomenuta “istorijska građevina biti sačuvana”.

Predsjednik Turske se osvrnuo i na telefonske razgovore sa liderima drugih zemalja, kojima je rekao da će štititi Aja Sofiju i da će svi moći “besplatno da je posjete”.

Sud u Turskoj je, podsjećamo, poništio krajem prošle sedmice Vladin ukaz iz 1934. godine, kojim je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer je, kako se navodi, nezakonit.

Aja Sofija je bila centralno mjesto hrišćanske Vizantije i muslimanskog Osmanskog carstva, a sada je jedan od najposjećenijih spomenika u Turskoj.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos