Karađorđevići: Princ Aleksandar napunio 75 godina

Princ Aleksandar Drugi Karađorđević, napunio je danas 75 godina i izrazio želju da se Srbija i svijet napokon oslobode virusa korona, da svi budu bezbjedni i vode računa tokom ovih teških vremena.

Princ Aleksandar je izrazio nadu, da će se privrede svih zemalja što prije oporaviti i da će svi imati bolju budućnost, saopšteno je iz kancelarije Karađorđevića.

Iz ove kancelarije je tim povodom emitovan kratki film “Moja rođendanska želja, koja se ostvarila” na “Jutjub” adresi /youtu.be/_YQxXwD4vqM/.

Princ Aleksandar Drugi Karađorđević, starješina kuće Karađorđevića i bivši jugoslovenski prestolonasljednik, sin je jedinac posljednjeg jugoslovenskog kralja, Petra Drugog Karađorđevića i kraljice Aleksandre, koja je bila princeza od Grčke i Danske.

Petar Drugi je, u vrijeme prinčevog rođenja, bio kralj Jugoslavije, ali je svoja vladarska ovlaštenja pod pritiskom britanskog premijera, Vinstona Čerčila, prenio na Namjesništvo formirano 20. januara 1945. godine, dok je krajem iste godine komunistička vlast u Jugoslaviji ukinula monarhiju.

Od rođenja, pa do ukidanja monarhije, princ Aleksandar je bio prestolonasljednik Jugoslavije, a nakon ukidanja je pretendent, dok od 2001. godine živi sa suprugom Katarinom u Kraljevskom dvoru, u Beogradu.

Princ Aleksandar je rođen 17. jula 1945. godine, u hotelu “Kleridžis” u Londonu, a apartman broj 212, u kom je rođen, britanski premijer Vinston Čerčil je proglasio teritorijom Kraljevine Jugoslavije, tako da je odmah po rođenju, Aleksandar dobio titulu prestolonasljednika, budući da je njegov otac, kralj Petar Drugi, tada još bio kralj Jugoslavije.

Aleksandra Karađorđevića je krstio Njegova svetost patrijarh Gavrilo, u Vestminsterskoj opatiji, 24. oktobra 1945. godine, a kumovi su bili britanski kralj, Džordž Šesti i njegova kćerka, tadašnja princeza Elizabeta.

Porijeklo Aleksandra je vladarsko i sa očeve i sa majčine strane, ime je dobio po djedu, jugoslovenskom kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, a isto tako se zvao i njegov djeda po majci, grčki kralj Aleksandar.

Baba po ocu mu je bila kraljica Marija Karađorđević, rumunska princeza, kćerka rumunskog kralja Ferdinanda i kraljice Marije, koja je bila britanska princeza. Direktan je potomak kraljice Viktorije.

Još 1943. godine, partizanski pokret je donio odluku o zabrani povratka kralja Petra Drugog u zemlju, pa su kasnijih godina, kralj i kraljica živjeli u izgnanstvu u više zemalja – SAD, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji, a kralj Petar Drugi je umro 1970. godine, u Denveru.

Princ Aleksandar se školovao u “Le Rozeju”, u Švajcarskoj, Vojnoj akademiji Kalver u američkoj Indijani, Gordonstonu u Škotskoj i Milfildu u Engleskoj. Potom je stupio u Kraljevsku vojnu akademiju Velike Britanije. Od 1966. godine, kao oficir britanske vojske, u kojoj je napredovao do čina kapetana, služio je u 16/5. puku Kraljevskih kopljanika na Bliskom istoku, u Italiji i Zapadnoj Njemačkoj.

Tokom 1972. godine je osvojio titulu šampiona britanske vojske u skijanju. Vojnu službu je napustio 1972. godine i posvetio se poslovnoj karijeri.

Princ Aleksandar je 1991. godine, u pratnji supruge, princeze Katarine i sinova Petra, Filipa i Aleksandra, prvi put doputovao u Jugoslaviju.

Kasnije je ponovo dolazio tokom 1992, 1995. i 2000. godine. 1999. godine je posjetio Crnu Goru i Kosovo i Metohiju, a 2000. godine, BiH i ponovo Crnu Goru.

Odlukom Vlade SR Jugoslavije, 2001. godine, porodici Aleksandra Karađorđevića je ustupljen na korišćenje dvorski kompleks na Dedinju u Beogradu, u kom i danas žive.

Princ Aleksandar je, kao blizak srodnik britanske kraljevske porodice, bio prisutan na vjenčanju princa Vilijama, aprila 2011. godine, u dijelu Vestminsterske opatije, rezervisanom za porodicu mladoženje.

Zahvaljujući njegovom zalaganju, u Srbiju su vraćeni posmrtni ostaci svih članova dinastije Karađorđević, koji su preminuli u inostranstvu /kralj Petar Drugi, kraljica Aleksandra, kraljica Marija i princ Andrej/ i sahranjeni su na Oplencu.

Aleksandar Karađorđević se vjenčao 1972. godine, u španskom gradu Viljamanrike de la Kondesa, princezom Marijom da Glorijom od Orleana i Braganse, rođakom španskog kralja Huana Karlosa Prvog iz brazilskog Carskog doma, sa kojom je dobio tri sina – Petra i blizance Filipa i Aleksandra. Ovaj brak je okončan 1983. godine.

Drugi brak je sklopio 1985. godine u Londonu, sa Katarinom Batis iz Atine, a kum na vjenčanju im je bio grčki kralj Konstantin Drugi.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos