Sjeverna Irska – arheologija: Otkriven veliki kompleks hramova iz gvozdenog doba

Međunarodni tim stručnjaka je otkrio veliki kompleks hramova u Sjevernoj Irskoj, za koji se vjeruje da je možda bio jednokratni ceremonijalni centar praistorijske Evrope, na mjestu sa snažnim korijenima u irskom folkloru i mitologiji.

Istraživači instituta iz Sjeverne Irske, Škotske i Njemačke su otkrili ogroman podzemni kompleks hrama u Navan Fortu, u okrugu Arma, na sjeveroistoku irskog ostrva, a smatra se da se radi o bivšem sjedištu kraljeva Alstera.

Hramovi i rezidencije su otkriveni tehnologijom koja se koristi za detektovanje magnetne osjetljivosti i električnog otpora tla, koji se nisu ranije pojavljivali na površini zemlje.

“Naša otkrića su dovela do značajnih dodatnih podataka, koji nam nagovještavaju da zgrade, koje su otkrivene šesdesetih, nisu kuće u kojima su živjeli kraljevi, već niz masivnih hramova, nekih od najvećih i najkompleksnijih ritualnih arena u regionu iz praistorijske Evrope i iz perioda prije rimske vladavine”, izjavio je doktor Patrik Glison, sa Kraljičinog Univerziteta u Belfastu.

Glison je opisao otkrivanje niza zgrada, izgrađenih u obliku broja osam, iz ranog Gvozdenog doba i strukturu prečnika 40 metara, ograđenu drvetom iz oko 95. godine prije nove ere.

On je objasnio, da se drvena zgrada nakon izgradnje punila kamenjem i palila, kako bi se stvorila ceremonijalna humka, koja se danas vidi, piše “Russia today”.

Područje, u kom je otkriven kompleks, važno je za irski folklor i nalazi se na mjestu drevnog grada Alster, jednog od pet kraljevskih lokacija iz praistorije, usko povezanih sa irskim mitovima, kao što je “Tejn” i sa pričom o heroju Kuhulinu, iz Alsterskog ciklusa priča.

Za pravo iskopavanje na otkrivenom mjestu, biće potrebna velika količina novca, koju tek treba obezbijediti, a posjetioci će moći da posjete lokaciju od 30. jula, kada se ponovo otvori za javnost, nakon pauze zbog pandemije virusa korona.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos