SPC – kalendar: Danas je Sveti Prokopije…

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas Svetog velikomučenika Prokopija, koga srpski narod posebno poštuje i slavi.

Na današnji dan, 303. godine, mučenički je postradao veliki Hristov sljedbenik Sveti Prokopije, koji potiče iz Jerusalima.

Ime mu je bilo Neanije. Prihvatio se vojničke službe za vrijeme vladavine cara Dioklecijana.

U vrijeme jednog pohoda, Hristos mu se čudesno javio, ukazavši mu na veliki svijetli krst na nebu. On se krstio i dobio ime Prokopije. Javno je ispovjedio svoju vjeru, znajući da će biti pogubljen.

U Nišu je, u prednemanjićko doba, postojao manastir Svetog Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, preneta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku.

U nekim srpskim krajevima se smatra da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer Sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Na taj dan se izbjegava kopanje, čak i sahranjivanje. Takođe se nije kupalo.

U starini su Srbi rudari smatrali ovog svetitelja svojim patronom. Smatra se i zaštitnikom djece. Po svim srpskim krajevima postoje razni običaji i vjerovanja u vezi sa ovim praznikom i pridaje mu se veliki značaj, iako nije upisan crvenim slovom u kalendar.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos