Godišnjica smrti: Stevan Sremac, najistaknutiji realista srpske književnosti…

Stevan Sremac /1855-1906/, član Srpske kraljevske akademije i jedan od najistaknutijih realista u srpskoj književnosti, umro je 24. jula 1906. godine.

Pisao je duhovite pripovijetke iz provincijskog života, u kom je našao starinsku atmosferu, poetsku nježnost, humorističke zaplete, a pod naslovom – “Iz knjiga starostavnih”, izdao je poetizovane pripovjetke iz narodne istorije.

Ostala djela su drame “Ivkova slava” i “Zona Zamfirova”, romani “Pop Ćira i pop Spira”, “Vukadin”, te politička satira “Luminacija na selu”.

Kao pripovjedač, Sremac se u velikoj mjeri oslanjao na raniju tradiciju srpske proze, naročito na dela Jakova Ignjatovića.

Sa Ignjatovićem ga povezuju mnoge zajedničke crte – konzervativnost i tradicionalizam, idealizacija prošlosti, ljubav prema prostom svijetu, čiji život najradije prikazuju u svojim djelima, te humor.

Od stranih pisaca, najviše je volio Servantesa i Gogolja. Sa Gogoljem ga povezuju takođe mnoge zajedničke osobine, naročito u stilu i književnom postupku.

Sremac je poznavao i cijenio engleski realistički roman 18. i 19. vijeka – Fildinga, Svifta, Dikensa i Eliota.

Prema poznavanju domaće i strane književnosti i načitanosti, Sremac spada u najobrazovanije srpske pisce druge polovine 19. vijeka.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos