Istanbul: Za prvi namaz u Aja Sofiji, angažovano 20.000 policajaca

Gotovo 20.000 policajaca obezbjeđivaće područje u blizini Aja Sofije tokom današnjeg namaza, koji je prvi još od 1934. godine, a kom će prisustvovati i predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdoan.

Namaz će biti održan, nakon što je 10. jula turski Sud povukao odluku o statusu Aja Sofije kao muzeja i naložio pretvaranje u džamiju.

Erdoan je nakon odluke Suda naredio da se Aja Sofija otvori za muslimane, čime je veoma naljutio hrišćansku zajednicu i dodatno ugrozio odnose sa Grčkom.

Aja Sofija predstavlja istorijsku lokaciju, koja je pod zaštitom Uneska kao dio svjetske kulturne baštine, a nekad je bila sjedište hrišćanstva u Vizantijskom carstvu, sve do pada Carigrada tokom osmanlijskih osvajanja 1453. godine, podsjetio je AFP.

Direktor turskog Odjeljenja za religijska pitanja, Ali Erbas, izjavio je u srijedu, 22. jula, da se na današnjoj molitvi očekuje oko 1.000 vjernika.

Na prvi namaz od 1934. godine, koji će biti održan danas, pozvani su lideri i zvaničnici nekoliko država, u kojima su muslimani većinsko stanovništvo, uključujući Katar i Azerbejdžan.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos