SPC – kalendar: Danas je Sabor Svetog arhangela Gavrila

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ obilježava danas praznik Sabor Svetog arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih angela serafima, koji su učestvovali u stvaranju svijeta.

Praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila nije obilježen crvenim slovom u kalendaru SPC, koja mu, ipak, daje veliki značaj i slavi ga kao blagovjesnika, koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Arhangel Gavrilo je živa sila bestjelesna i jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božjem stvaranju svijeta i u borbi protiv palih anđela, predvođenih samim zlom – Satanom.

Svjedočanstvo o početku nastajanja Božje tvorevine, arhangel Gavrilo je prenio proroku Mojsiju, kom se javio u pustinji i poučio ga kako da napiše Knjigu postanja.

Slavi se kao anđeo blagovjesnik, zadužen za radosne ili blage vijesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Svetog Jovana Krstitelja, preteče Hristovog.

Arhangel Gavrilo se javio Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa viješću da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda – Gospoda Isusa Hrista.

Lik anđela Gavrila se slika sa Presvetom Bogorodicom Marijom, koja prima Blagovijest, na carskim dverima pravoslavnih oltara, koja se simbolično otvaraju tokom liturgije, jer je ovaj događaj otvorio put u Carstvo Nebesko.

Najveća i najradosnija vijest u hrišćanstvu, koju je javio Blagovjesnik, jeste vijest o Vaskrsenju Hristovom.

Ova scena, sa arhangelom Gavrilom kako sjedi na grobnom kamenu i pokazuje na prazan grob, najčešće se slika na pravoslavnim predstavama događaja Vaskrsenja.

Freska u srednjevjekovnom Manastiru Mileševa, poznata kao Beli anđeo, jedna je od najljepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

U narodu je praznik poznat i kao ljetni Aranđelovdan, za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima je, onim koji poštuju vjeru, tog dana zabranjen skoro svaki rad.

Gavrilo je prvi, uz arhangela Mihaila, koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slijede ravni po časti Rafail, Uril, Salatil, Jegudil, Varahil i Jeremil.

Saborni dan Svetog arhangela Gavrila se praznuje, takođe, 8. aprila, kada SPC slavi njegova javljanja kroz svu istoriju ljudskog spasenja.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos