Australija traži da “Fejsbuk” i “Gugl” plate za vijesti koje preuzimaju

Australija je prva zemlja, koja od tehnoloških divova, “Fejsbuka” i “Gugla”, traži da plate za objavljene vijesti koje preuzimaju od drugih medija.

Ministar finansija, Džoš Frajdenberg smatra da taj potez ide u korist australijskim medijima.

“Moramo obezbijediti bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje”, ističe on.

Taj potez australijskih vlasti je uslijedio, nakon što su ovi tehnološki divovi počeli da se brane od strožijih medijskih i poslovnih regulativa u svijetu i dan nakon što su američki poslanici, na kongresnom saslušanju, napali “Gugl” i “Fejsbuk”, zbog “zloupotrebe tržišne moći”.

Nakon ispitivanja tržišta medija i snage ovih američkih medijskih platformi, australijska Vlada je zatražila od “Fejsbuka” i “Gugla”, da sa medijskim kućama usaglase sporazum o korišćenju njihovog sadržaja.

Pregovori nisu urodili plodom, pa zvanična Kanbera najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australijska agencija za komunikaciju i medije, u ime Vlade, donijeti zakonske obaveze.

U proteklih 10 godina je ugašeno oko 3.000 novinarskih radnih mjesta u Australiji.

“Gugl”, u svoju odbranu, navodi da australijski zahtjev ignoriše “milijarde klikova”, koje šalje medijskim kućama svake godine.

“Sve to šalje zabrinjavajuću poruku firmama i investitorima, da će australijska Vlada prije intervenisati, nego pustiti da tržište samo radi”, navodi Mel Silva, izvršni direktor “Gugla” za Australiju i Novi Zeland.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos