- promo -

Godišnjica smrti: Knjaz Danilo Petrović – reformator i Srbin…

Crnogorski knjaz Danilo Petrović, koji je naslijedio Njegoša, reformator i političar, a Srbin po nacionalnosti, umro je 1. avgusta 1860. godine, od posljedica atentata.

Njega je dan ranije u Kotoru, metkom iz pištolja, zbog lične osvete, teško ranio emigrant, Todor Kadić.

Danilo Petrović je bio prvi svjetovni vladar Crne Gore, a za nasljednika ga je testamentom odredio Petar Drugi Petrović Njegoš.

Predvodeći Crnogorce, 1. maja 1858. godine, u boju na Grahovu je porazio tursku vojsku. Postigao je posredno priznanje Crne Gore 1860. godine, zvaničnim razgraničenjem sa Turskom, uz podršku Francuske.

Tokom njegove vladavine, od 1852. godine, Crna Gora je kod velikih sila izborila status nasljedne kneževine. Svesrdno je pomagao ustanke Srba u Hercegovini protiv Turaka.

Danilo Petrović je vodio agresivnu i lukavu politiku prema svojim spoljašnjim i unutrašnjim neprijateljima. Tokom njegove vladavine, Crna Gora je postala sekularna država, umjesto teokratije iz vremena vladika.

Poslije Njegoševe smrti, u Crnoj Gori su postojala još dva pretendenta na prijesto i to Njegošev brat i Danilov stric, Pero Tomov Petrović i Đorđije Savov Petrović.

U vrijeme Njegoševe smrti, Danilo se nalazio u Beču. Po povratku na Cetinje, saznao je da se njegov stric Pero uselio u Biljardu i preuzeo vlast. Danilo je insistirao da se poštuje Njegoševa volja.

Senat i skup glavara su ga proglasili 1. januara 1852. godine za vladara Crne Gore. Dana 1. marta 1852. godine, Senat je po odluci Sveopšteg crnogorskog zbora odlučio da Crna Gora postane nasljedno knjaževstvo.

Knjaz Danilo je bio odvažan u upravljanju državom, iskorijenio je plemenske svađe i osvete i afirmisao autoritet državne vlasti.

Bio je gvozdene volje, jakog karaktera, neustrašiv u ostvarivanju narodnih ideala i državne misli. Njegovo silno rodoljublje i sjajni um, potpomagan u izvođenju državnih zadataka nesavladivom ličnom hrabrošću, položili su temelj novoj Crnoj Gori i pred svijetom je u ugledu podigli na stepen začetnika balkanske slobode.

U Zakoniku knjaza Danila, ustanovljenom 1855. godine, u paragrafu 92 piše: “U ovoj zemlji nema nikakve druge narodnosti do jedine srpske i nikakve druge vjere, do jedine pravoslavne istočne”.

U proklamaciji Kučima, 1852. godine, knjaz Danilo veli: “Spomenite se, o junački narode starije srpskijeh junaka, kako su se oni hrabro borili, da ne robuju pod turskim igom… jer Srbin danas nema nikoga, do Boga i svoga brata Srbina”.

Takođe, u pismu srpskom knezu Aleksandru Karađorđeviću, aprila 1856. godine, knjaz Danilo zahvaljuje na poslatim udžbenicima: “Djelo ovo da služi za zalog novog i krepkog bratskog jedinstva, koje će biti osnov budućoj našoj svezi bratskog soglasja, osnov boljoj budućoj sreći jednorodnog naroda srpskog”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos