Srpski pronalazači, treći u svijetu, u takmičenju “Korona inovacija”

Naučnici iz Srbije, osvojili su treće mjesto na svjetskom takmičenju Udruženja pronalazača “Korona inovacije”, za patent antivirusnih i antimikrobnih materijala, u prevenciji širenja korona virusa u ventilacionim uređajima.

Materijal, odnosno čestice titan-dioksida, apatita i ekstrata biljaka sa ovih područja, nanosi se na filtere u ventilacionim uređajima i na taj način se znatno smanjuje aktivnost virusa.

Vođa tima, Vladimir Pavlović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu je pojasnio da je riječ o vrsti kompozita praškastog karaktera, koji se nanose na određenu površinu, koja tim dejstvom postaje antimikrobna i antivirusna.

Pavlović, koji već 10 godina radi i u NASA-i na razvoju pametnih materijala, koji se kao senzori mogu koristiti u zaštiti čovjekovog okruženja, naveo je da bi ta vrsta materijala mogla da se koristi i na površinama koje nisu dio ventilacionih sistema.

Prema njegovim riječima, istraživanja pokazuju da titan-dioksid daje svojstvo staklu da se samo očisti.

Na ovom svjetskom takmičenju je učestvovalo 35 zemalja i više od 200 patenata. Prvo mjesto je pripalo Libanu, za održiva sanitarna rješenje za vodu i okruženje, a drugo ekipi Maroka, za maske koje povećavaju imuni odgovor na viruse.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos