Hrvatska – SPC: Mitropolit Porfirije služio parastos žrtvama “Oluje”

Foto: Tanjug

Slavljenje rata, nije ništa drugo do nastavak slavljenja zla, poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je u Zagrebu, u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg, danas služio parastos žrtvama hrvatske vojno-policijske operacije “Oluja”.

Pomenu su, između ostalih, prisustvovali potpredsjednik Vlade Hrvatske, Boris Milošević, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog veća, Milorad Pupovac, predstavnici Ambasade Srbije i vjernici.

Mitropolit Porfirije je u obraćanju istakao, da je svaki rat poraz i da zato slavljenje rata, nije ništa drugo nego nastavak slavljenja zla.

“Nema u ratu pobeda, i svaka ratna bitka je poraz, poraz ljudskosti, dostojanjstva čovekova. Moleći se za braću i sestre postradrale tokom ratnih operacija, koje se nazivaju `Oluja`, mi se molimo da Bog omekša srca svih ljudi, molimo se da nam da, ne samo da imamo mir i da bude mira oko nas i u nama, nego i da se pokrenu sve naše snage i energija, da ljubavlju prema Bogu počne da se uspostavlja istinski i pravi mir, da se uspostavlja vreme kada ćemo, sećajući se sukoba i ratova, uvek u srcima, svih bez izuzetka, osećati tugu i stid zbog promašaja, jer smo ustali čovek na čoveka”, naglasio je mitropolit Porfirije.

Mitropolit Porfirije je ukazao na riječi Svetog apostola Pavla, da u vjeri u Boga ne postoje zidovi podjela, te da je svaki čovek pred Bogom isti, da nosi pečat lika Božijeg, nezavisno ko je i šta je.

“Najveće zlo je kada čovek ustane na čoveka, a najveće u tom zlu, opipljivo su ratovi”, naglasio je vladika.

Vojno-policijska akcija “Oluja” je počela 4. avgusta 1995. godine, ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica, preko srpskih teritorija u BiH, krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” je iz svojih domova protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je, u presudi iz februara 2015. godine, “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos